Οι φούσκες ζάχαρης από ζελατίνη είναι πανεύκολες, εντυπωσιακές για να στολίσεις κάθε γλυκό σου αλλά και νόστιμες! Μάθε πώς φτιάχνονται!
Μπορεί οπτικά να σου φαίνονται δύσκολες αλλά δεν είναι καθόλου. Ειδικά αφού τις φτιάξεις μια φορά, θα δεις ότι μπορεί βέβαια να σου ανακατώσουν λίγο την κουζίνα αλλά γίνονται εύκολα.
Υλικά
- Μπαλονάκια (όπως τα μικρά που χρησιμοποιούνται για νερόβομβες) γύρω στα 10-15
- 6 κουταλιές της σούπας ζελατίνη σε σκόνη (χωρίς γεύση, χρώμα ή άρωμα)
- 12 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη άχνη
- Πλαστικό μπολ που μπαίνει στον φούρνο μικροκυμάτων
- Ασημόσκονη φαγώσιμη (προαιρετικά, στη μύτη του κουταλιού)
- 1-2 σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)
- Λίγο φυτικό λίπος (διάφανο)
- Ένα μικρό πινελάκι ζωγραφικής
- Ψαλίδι
- Μια καθαρή σχάρα
- Λαβίδα μικρή ή τσιμπιδάκι για τα φρύδια
- Κολλητική ταινία
Πώς θα φτιάξεις τα μπαλόνια ζελατίνης
- Φούσκωσε ένα- ένα τα μπαλόνια σου κατά το 1/3 ή το 1/4 και δέσε τα. Δοκίμασε διάφορα μεγέθη.
- Αν βέβαια θέλεις να δημιουργήσεις μια ολοστρόγγυλη φούσκα, μπορείς εναλλακτικά να πιάσεις κάθε μπαλόνι από τις δύο άκρες του και να τις δέσεις μεταξύ τους.
- Λόγω στατικού ηλεκτρισμού, τα μπαλόνια γεμίζουν εύκολα σκόνες οπότε ακούμπησέ τα σε έναν πεντακάθαρο πάγκο.
- Πάρε το πινέλο σου και άλειψέ τα με το φυτικό λίπος.
- Σκούπισέ τα αμέσως μετά με λίγο χαρτί για να μείνει ελάχιστο πάνω τους. Σημείωσε πως σκοπός σου είναι να μείνει μια λεπτή στρώση που δεν θα εμποδίσει να κολλήσει επάνω τους το μίγμα ζελατίνης. Αν μείνει πολύ λίπος, θα γλιστράει.
- Στη συνέχεια, ρίξε την άχνη στο κρύο νερό και ανακάτεψέ τα να διαλυθεί τελείως. Έπειτα, ρίξε και τη ζελατίνη και ανακάτεψε πάλι.
- Μόλις η ζελατίνη γίνει σαν τζελ, τοποθέτησε το μπολ στον φούρνο μικροκυμάτων για 10-15''. Σημείωσε πως ο χρόνος εξαρτάται από τον φούρνο σου, απλά σημείωσε πως θέλεις να γίνει ζεστή και ρευστή η ζελατίνη σου αλλά όχι καυτή γιατί θα σπάσουν τα μπαλόνια σου.
- Τώρα πιάσε ένα-ένα τα μπαλόνια σου από τον κόμπο και βούτα τα καλά στη ζελατίνη. Άσε μόνο ένα μεγάλο στρογγυλό κομμάτι στη βάση τους καθαρό για να αφαιρέσεις μετά το μπαλόνι.
- Τοποθέτησέ το πάνω στη σχάρα με τον κόμπο κάτω. Επειδή καθένα θα χρειαστεί να το ξαναβουτήξεις στη ζελατίνη 3-4 φορές, μόλις τα βάλεις όλα στη σχάρα άρχισε πάλι να τα βουτάς δεύτερη φορά. Φρόντισε να περνάνε τουλάχιστον 10-15 λεπτά ανάμεσα στις στρώσεις για να κολλάει ομοιόμορφα η ζελατίνη.
- Α, και μόλις δεις ότι πήζει λίγο η ζελατίνη σου στο μπολάκι, ξαναζέστανέ τη στον φούρνο και συνέχισε.
- Θα χρειαστείς από 2 ως 4 ώρες μέχρι να στεγνώσουν οι μπάλες σου καλά.
- Για να αφαιρέσεις τα μπαλόνια, πάρε ένα ψαλίδι και κόψε τη βάση τους ώστε να μείνει μια στρογγυλή τρύπα.
- Με το χέρι ή τη βοήθεια μιας μικρής λαβίδας (ή με ένα τσιμπιδάκι για τα φρύδια) τράβηξε απαλά το μπαλόνι να ξεκολλήσει από το εσωτερικό κάθε μπάλας.
Έτοιμες οι μπάλες σου! Τώρα μπορείς να τις απολαύσεις ή και να στολίσεις κάθε γλυκό, τα παγωτά, τα cupcakes ή τις τούρτες σου.
Συμβουλή
Οι φούσκες ζάχαρης δεν χαλάνε γρήγορα αρκεί να μην τις αφήσεις εκτεθειμένες. Αν τις βάλεις σε ένα αεροστεγές μπολ θα διατηρηθούν για πολλές μέρες μέχρι να τις χρησιμοποιήσεις!Κι άλλη συμβουλή
Πολλοί δεν βάζουν καθόλου ζάχαρη στη συνταγή αλλά ψεκάζουν/γαρνίρουν τις μπάλες τους με μέλι/ τρούφα/ σιρόπι αφού τις στολίσουν πάνω στο γλυκό. Και με τους δύο τρόπους, δουλεύει. Διάλεξε εσύ πώς θέλεις να τις κάνεις.Ακόμη: Φτιάξε πολύχρωμα μαλλιά που τρώγονται!
Εάν σου άρεσε αυτό το άρθρο, μοιράσου το! »»
|
|
Tweet |