Τι φταίει για την ακαταστασία στο σπίτι σου και πως να το κάνεις να λάμπει!



Ένα μόνιμα ακατάστατο και παραμελημένο σπίτι μπορεί να σου φαίνεται βουνό αλλά μπορεί να γίνει πεντακάθαρο και μόνιμα συμμαζεμένο με μερικά απλά τρικ.

Σπίτι καθαριότητα νοικοκυριό, οργάνωση, οδηγός καθαριότητας



Για να τα καταφέρεις όμως, θα πρέπει πρώτα να εντοπίσεις κάποιους παράγοντες που μάλλον συντελούν στο “χάος” του σπιτιού σου:


Μήπως δεν είσαι καλά;

Σπίτι καθαριότητα νοικοκυριό, οργάνωση, οδηγός καθαριότητας

Η υπερβολική σωματική κούραση, ένα πρόσφατο διαζύγιο, οικονομικά προβλήματα και γενικά μερικά έκτακτα θέματα που αντιμετωπίζεις, είναι απόλυτα λογικό να σου έχουν καταστρέψει τη διάθεση για ένα πεντακάθαρο και όμορφο σπιτικό.

Παρόλα αυτά, πρέπει να ξέρεις πως το “χάος” στο σπίτι ενισχύει το “χάος” μέσα σου και εάν αρχίσεις να αντιμετωπίζεις έστω το ένα από τα δύο, τότε αυτόματα θα αρχίσει να  βελτιώνεται και το άλλο. Ορίστε ένα κίνητρο!

Μήπως συνήθισε το μάτι σου στην ακαταστασία;

Σπίτι καθαριότητα νοικοκυριό, οργάνωση, οδηγός καθαριότητας

Εάν μεγάλωσες ή ζεις πολύ καιρό σε ένα ακατάστατο ή και βρόμικο σπίτι τότε είναι πιθανό να έχεις αποκτήσει ανοχή στην ακαταστασία και να μην καταλαβαίνεις την πραγματική κατάσταση του σπιτιού σου. Μπορεί δηλαδή ένα μέτρια καθαρό σπίτι, να σου φαίνεται πια πεντακάθαρο ενώ να μην σε ενοχλούν πια οι στοίβες των άπλυτων πιάτων, τα πεταμένα ρούχα στους καναπέδες και η σκόνη στα έπιπλα.

Αυτό βέβαια μπορεί να αποδειχθεί και καλό, διότι αν είχες συνηθίσει σε πολύ υψηλά επαγγελματικά στάνταρ και σε ένα τέλειο σπίτι, τότε οι προσπάθειές σου θα μπορούσαν να σε απογοητεύσουν γρήγορα διότι θες χρόνο και κόπο για να φτάσεις την τελειότητα ενός επαγγελματικού συνεργείου!
Ευτυχώς, όπως θα δεις παρακάτω, είναι μόνο θέμα χρόνου να “εκπαιδεύσεις” και πάλι το μάτι σου στη σωστή εικόνα του σπιτιού σου!

Μήπως είναι θέμα ισορροπίας χρήσης - φροντίδας;

Σπίτι καθαριότητα νοικοκυριό, οργάνωση, οδηγός καθαριότητας

Ένα παραμελημένο σπίτι, πολλές φορές, δείχνει πως απλά οφείλεις να αλλάξεις λίγο τις ισορροπίες. Χρήση και καθάρισμα θα πρέπει να γίνονται σε ανάλογες ποσότητες. Αν ασχολείσαι με το σπίτι σου μόνο μια φορά την εβδομάδα αλλά το χρησιμοποιείς κάθε μέρα, μην περιμένεις θαύματα. Ή αν για παράδειγμα, μόνο ένα άτομο καθαρίζει και συμμαζεύει σε μία οικογένεια 5 ανθρώπων, τότε είναι λογικό το σπίτι να μην είναι ποτέ σε τέλεια κατάσταση.

Μήπως φταίνε τα τετραγωνικά;

Σπίτι καθαριότητα νοικοκυριό, οργάνωση, οδηγός καθαριότητας

Το μέγεθος του σπιτιού είναι πολλές φορές το κύριο πρόβλημα. Όμως μην φανταστείς ότι αυτό συμβαίνει μόνο με τα μεγαλύτερα σπίτια. Είτε πολύ μεγάλο είτε πολύ μικρό για σένα και την οικογένειά σου, μπορεί να σου δημιουργήσει το ίδιο πρόβλημα.

Αν είναι πολύ μεγάλο θες πολύ κόπο και διπλάσιο χρόνο να καθαρίζεις ένα τεράστιο σπίτι ενώ αν είναι πολύ μικρό, είναι όλα πολύ στριμωγμένα και η παραμικρή ακαταστασία κάνει… μπαμ!

Φυσικά, έχεις και…. εγκέφαλο!


Σπίτι καθαριότητα νοικοκυριό, οργάνωση, οδηγός καθαριότητας

Η θρυλική ατάκα της σειράς sex and the city “έχω και εγκέφαλο”, μπορεί να είναι όντως ο λόγος που δεν πολυασχολείσαι με το σπίτι σου. Άλλωστε για πολλούς σε έναν βαθμό, ισχύει. Ναι, έχεις και εγκέφαλο και δεν θα γίνεις ζόμπι καθαρίζοντας και μαζεύοντας όλη μέρα. Η καριέρα σου, η αγαπημένη σου σειρά, τα social media, τα παιδιά σου.

Πάντα θα υπάρχει ένας σοβαρός λόγος να μην ασχολείσαι με την ποταπή, χειρωνακτική και τόσο δύσκολη δουλειά του καθαρίσματος. Όμως, εάν δεν έχεις χρήματα να πληρώνεις καθαρίστρια, οικονόμο και μαγείρισσα και μάλιστα κάθε μέρα, τότε μάλλον πρέπει να βάλεις τον εγκέφαλό σου να βρει λύση, γιατί χρειάζεσαι μια έξυπνη λύση για ένα τέλειο σπίτι!

Μήπως αντιδράς λίγο… υπερβολικά;


Σπίτι καθαριότητα νοικοκυριό, οργάνωση, οδηγός καθαριότητας

Προτού το “δέσεις” πως το σπίτι σου είναι χάλια και προτού τα βάψεις μαύρα, καλό είναι να πάρεις και τη γνώμη μερικών κανονικών ανθρώπων ή έστω επαγγελματιών. Αυτό, διότι υπάρχει η περίπτωση να ανήκεις στη σπάνια αλλά υπαρκτή ομάδα του υποχόνδριου πληθυσμού που μία τρίχα στο πάτωμα μπορεί να σε κάνει να σφουγγαρίζεις ακόμη μια ώρα, ολόκληρο το σπίτι!

Μπορεί δηλαδή απλά να είσαι υπερβολική/ός και το σπίτι σου να είναι μια χαρά, απλά εσύ να θες θεραπεία! :P

Ωραία, τώρα που καλύψαμε όλο το φάσμα των αιτιών για την ακαταστασία ή και το χάος στο σπίτι σου, μπορούμε να πάμε στο επόμενο βήμα.

Δες τι μπορείς να κάνεις για φτάσεις τον στόχο σου: ένα πεντακάθαρο και τέλεια οργανωμένο σπίτι!

Διάβασε ακόμη

2 επαγγελματικά κόλπα για να καθαρίσεις το σπίτι στον μισό χρόνο!

Μινιμαλισμός. Μεταμόρφωσε το σπίτι σου και ξεκουράσου!

Φτιάξε απορρυπαντικό οικολογικό που καθαρίζει τα πάντα στο σπίτι!

Ανακύκλωσε ΟΛΑ τα παιχνίδια φτιάχνοντας τις πιο απίθανες κατασκευές!

Οι τροφές που δεν θέλουν ψυγείο

Πώς Να Σταματήσεις Να Σιδερώνεις. ΕΝΤΕΛΩΣ.





Εάν σου άρεσε αυτό το άρθρο, μοιράσου το! »»