Δες όλα όσα μπορείς να κάνεις για να οργανώσεις εύκολα και οικονομικά το σπίτι σου, ώστε να είναι πάντα καθαρό, οργανωμένο και εύκολο, όσα παιδιά κι αν έχεις!
Η φιλοσοφία του μινιμαλισμού επικεντρώνεται στα λίγα υλικά αγαθά και στα ελάχιστα αντικείμενα γύρω μας. Ένας λίγο πιο άδειος, πιο οργανωμένος και λίγο πιο καθαρός χώρος, μας κάνει πολύ πιο ήρεμους, ισορροπημένους και ευτυχισμένους! Ας το δοκιμάσουμε με μερικές απλές και γρήγορες αλλαγές!
ΠΕΤΑΜΑ
Ξεδιάλεγμα
Ποιο το νόημα να έχεις πέντε ψαλίδια, είκοσι μαχαίρια, δέκα εξάδες πιάτα και δέκα πιατέλες; Αν κάτσεις και δεις λίγο τα συρτάρια και τα ντουλάπια σου και μάλιστα όχι μόνο της κουζίνας, θα διαπιστώσεις πως τα περισσότερα αντικείμενα που κρύβεις είναι «μπας και» τα χρειαστείς.
Ζήτημα αν καθημερινά χρησιμοποιείς το 1/3. Χάρισέ τα ή πέταξέ τα και κράτα μόνο 1-2 αντικείμενα από κάθε είδος και πραγματικά δεν θα πιστεύεις πόσο χώρο και μπελά γλίτωσες το σπίτι σου!
Φοβάσαι μην το μετανιώσεις;
Αν δυσκολεύεσαι να πετάς αντικείμενα και φοβάσαι ότι θα το μετανιώσεις τότε κάνε το κόλπο της αποθήκης. Βάλε δηλαδή ότι φοβάσαι να πετάξεις σε μια σακούλα σκουπιδιών και μετακίνησέ τα στην αποθήκη, στην αυλή, κάπου αλλού τέλος πάντων. Το όριο είναι 6 μήνες. Αν δηλαδή για 6 μήνες δεν χρειαστείς τίποτε από αυτά, τα πετάς με τη συνείδησή σου καθαρή!
ΚΟΥΤΙΑ
Ποτέ μην τα πετάς!
Παλιά μπολ, κουτιά, κούτες, δοχεία, επιστράτευσε κάθε κουτί που μπορείς να βρεις και μην το πετάς. Κράτα το και οργάνωνε σιγά –σιγά και κατά ομάδες, κάθε αντικείμενο στο σπίτι σου. Αντί τα πάντα να είναι σκόρπια και ριγμένα σε συρτάρια, οργάνωσέ τα και βάλε τα στο δικό τους κουτί.
Φαντάσου μόνο όταν πρέπει να καθαρίσεις που δεν θα χρειάζεται να αδειάζεις ολόκληρες ντουλάπες, ντουλάπια και συρτάρια μα απλά θα αφαιρείς τα κουτιά και θα καθαρίζεις στον μισό χρόνο!
Κουτιά σε συρτάρια
Σκέψου πόσο τακτοποιημένα θα είναι τα συρτάρια σου και ειδικά τα συρτάρια των παιδιών, εάν χωρίσεις το περιεχόμενό τους σε κουτάκια. Ένα κουτί για τα εσώρουχα, ένα για τις κάλτσες, ένα για τα φανελάκια διπλωμένα σε ρολό. Θα γλιτώσεις πολύ χώρο, πολλή τακτοποίηση και τα συρτάρια σου θα είναι πάντα τέλεια οργανωμένα.
Και για τα συρτάρια της κουζίνας είναι τέλεια ιδέα τα κουτιά. Κρίνε από το συρτάρι με τα μαχαιροπήρουνα που έχουν τη δική τους θήκη πόσο βολικό είναι αυτό και φτιάξε κάτι ανάλογο με κουτιά παντού. Φαντάσου όλα τα κουπ πατ σε ένα δικό τους κουτί, το ίδιο και τα εργαλεία σου, οι κουτάλες κτλ. Σύντομα, τα πάντα θα μαζεύονται και θα καθαρίζονται στο λεπτό!
ΑΓΟΡΕΣ
Ο κύριος παράγοντας ακαταστασίας και ανοργανωσιάς στο σπίτι, είναι οι αγορές μας. Κάθε φορά που θέλεις να αγοράσεις κάτι και πριν το βάλεις στο σπίτι σου, αναρωτήσου αν το παίρνεις επειδή απλά είναι φθηνό / όμορφο / δώρο. Σκέψου αν έχεις ήδη ένα ίδιο αντικείμενο στο σπίτι, αν έχεις ήδη θέση να το βάλεις και αν πραγματικά το χρειάζεσαι. Αν όχι, μην το φέρεις.Φυλλάδια
Το ίδιο μπορείς να κάνεις και με όλα τα φυλλάδια / περιοδικά / φακέλους που βάζουμε στο σπίτι και σύντομα κατακλύζουν τους χώρους μας. Μπορείς πάντοτε να έχεις δίπλα στο γραμματοκιβώτιό σου ή στην είσοδο του σπιτιού σου έναν κάδο ανακύκλωσης και να πετάς ό,τι δεν σε ενδιαφέρει εκεί, προτού το βάλεις στο σπίτι σου.
Μόδα
Οι συχνότερες αγορές μας αφορούν τη μόδα. Και εδώ, η φιλοσοφία του μινιμαλισμού έρχεται να μας υπενθυμίσει πως τρία ζευγάρια μαύρες ψηλές μπότες είναι μάλλον πονοκέφαλος και κακοποίηση του χώρου μας, παρά αληθινή ανάγκη.
Προτού αγοράσεις ξανά κάτι άνοιξε όλες τις ντουλάπες σου και άδειασε τα πάντα. Μόνο έτσι θα δεις πόσα άσπρα πουκάμισα έχεις, πόσα t-shirts, πόσες τζιν φούστες. Προσπάθησε να περιορίσεις κάθε είδος σε 1-2 κομμάτια το πολύ.
Αν δεν ξέρεις ποιο να διώξεις κάνε το εξής κόλπο: βάλε σε κάθε κρεμάστρα ένα λαστιχάκι. Μόλις φοράς το ρούχο που έχει η κρεμάστρα βγάζε το λαστιχάκι. Μετά από 6 μήνες, δες ποιες κρεμάστρες έχουν ακόμη το λάστιχο επάνω – σημαίνει ότι δεν έχεις φορέσει καθόλου αυτά τα ρούχα. Μόλις βρήκες τι να ξεφορτωθείς! :)
Τρόφιμα
Οι μακράν πιο συχνές αγορές μας αφορούν τα τρόφιμα. Όμως πλέον, οι συσκευασίες των τροφίμων στο σούπερ μάρκετ είναι διπλάσιες σε όγκο από τα ίδια τα τρόφιμα και γεμίζουν το σπίτι μας με περιττά αντικείμενα, ακαταστασία και καταλαμβάνουν πολύ χώρο στα ντουλάπια και το ψυγείο μας.Η λύση και εδώ, είναι προτού αγοράσουμε να επιλέγουμε τα τρόφιμα που έχουν καθόλου ή λιγότερη συσκευασία. Προτιμάμε πάντοτε τις σακούλες από τα κουτιά ενώ όπου προσφέρονται τρόφιμα χύμα (πάντοτε όμως επώνυμα), τα αγοράζουμε ασυζητητί.
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Τα παιχνίδια των παιδιών είναι ένας από τους κύριους λόγους που το σπίτι είναι συνεχώς ακατάστατο. Το καλό όμως με την προσπάθεια για οργάνωση είναι πως τα παιδιά δεν θα έχουν καμία αντίρρηση ακόμη κι αν εξαφανίσεις τα μισά τους παιχνίδια!Πώς; Αρκεί να μην σε δουν να το κάνεις.
Δοκιμαστικά, πάρε μια μεγάλη σακούλα σκουπιδιών και γέμισέ τη με ό,τι παιχνίδι βρεις μπροστά σου. Κρύψε την και περίμενε να δεις αντιδράσεις. Εάν κανένα παιδί δεν ζητήσει τα παιχνίδια αυτά, χάρισέ τα ή αν σου αρέσουν οι χειροτεχνίες, μεταποίησέ τα: Ανακύκλωσε ΟΛΑ τα παιχνίδια φτιάχνοντας τις πιο απίθανες κατασκευές!
Δοκίμασε αυτά τα πολύ απλά και σταδιακά βήματα και ξεκίνησε να αδειάζεις τους χώρους σου από αντικείμενα και κόπο, καθώς και το μυαλό σου από έγνοιες.
Κι άλλα χρήσιμα:
Πώς Να Σταματήσεις Να Σιδερώνεις. ΕΝΤΕΛΩΣ.
Φτιάξε απορρυπαντικό οικολογικό που καθαρίζει τα πάντα στο σπίτι!
Κουρτίνες. Τί να κάνεις για να μην τσαλακώνουν!
Καθάρισε φυσικά το πλυντήριο ρούχων και διώξε κάθε άσχημη μυρωδιά!
Τα πιο έξυπνα τρικ για γονείς και ειδικά για νέους γονείς!
Θέλεις μερικά απίθανα κόλπα για εύκολη και γρήγορη μετακόμιση που δεν θα σκεφτόσουν ποτέ;