Φτιάξε οικολογικά χειροποίητα καθαριστικά για το σπίτι σου!



Είναι οικονομικά, εύκολα και οικολογικά αλλά κυρίως καθαρίζουν και αρωματίζουν το ίδιο καλά με τα καθαριστικά του εμπορίου! Δοκίμασέ τα και γλίτωσε εσύ και η οικογένειά σου από τα χημικά αλλά και από αρκετά περιττά έξοδα!


Ιδέες, Νοικοκυριό, Οικολογικά καθαριστικά, Πρακτικά, Οικονομία, Υγεία, Παιδί,


Χειροποίητο καθαριστικό για τα τζάμια


Για αστραφτερά τζάμια χρειάζεσαι μόνο τρία απλά υλικά. Εφημερίδες, ξύδι και νερό. 

Βάλε μισή κούπα λευκό ξύδι σε δύο λίτρα χλιαρού νερού, ρίξε με ψεκαστήρα στα τζάμια σου και καθάρισε με στεγνή εφημερίδα. Τελείωσες!


Εάν θέλεις να μην θολώνουν τα τζάμια σου μετά το μπάνιο, πέρασέ τα με μια λεπτή στρώση οδοντόκρεμας και θα διατηρηθούν αστραφτερά και χωρίς θολούρες ακόμη και μετά από σάουνα!  ;)



Χειροποίητο καθαριστικό για τα πιάτα

Για να πλύνεις τα πιάτα, το υγρό σαπούνι που σου προτείνουμε είναι σούπερ αποτελεσματικό και πολύ εύκολο να το φτιάξεις. 

Τρίψε στον τρίφτη (ή στο μπλέντερ) 100 γραμμάρια πράσινο σαπούνι ή μασαλίας και λιώσε τα σε δύο λίτρα χλιαρό νερό.  Αφού λιώσουν τελείως πρόσθεσε 2 κουταλιές του γλυκού μαγειρική σόδα και για άρωμα 3-4 σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού ή τεϊόνδεντρου (που απολυμαίνει). 


Φύλαξε το υγρό πιάτων σου σε πλαστικό ή γυάλινο μπουκάλι και πριν κάθε χρήση θυμίσου να το ανακινείς καλά.



Χειροποίητο καθαριστικό γενικής καθαριότητας

Για να καθαρίσεις κάθε επιφάνεια του σπιτιού, από έπιπλα μέχρι πόρτες, τζάμια και καθρέφτες, ανάμιξε σε ένα λίτρο χλιαρό νερό 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα με 4 κουταλιές σούπας λευκό ξύδι. 

Βάλε το διάλυμα σε πλαστικό ή γυάλινο μπουκάλι με ψεκαστήρα και χρησιμοποίησέ το άφοβα όσες φορές θέλεις για όσο διάστημα θέλεις. Πριν από κάθε χρήση, θυμήσου να το ανακινείς.  



Χειροποίητο καθαριστικό για τον φούρνο

Για να καθαρίσεις κολλημένα και καμμένα λίπη και γενικά οσμές και λίπη από τον φούρνο σου, αυτό που θα χρειαστείς είναι ένα δυναμικό και παχύρρευστο καθαριστικό που θα καλύψει την επιφάνειά του για να αφαιρέσει τη βρωμιά σε βάθος. 

Φτιάξε μία παχύρρευστη πάστα  από μαγειρική σόδα και νερό. Βάλε νερό με το μάτι, ίσα να υγροποιηθεί λίγο η σόδα ώστε να απλώνεται στο εσωτερικό του φούρνου. Μην ανάψεις τον φούρνο, πρέπει να είναι κρύος και κυρίως μην αφήσεις ανοιχτή την πόρτα του. 


Το απλώνεις και τον κλείνεις. Άφησέ το αρκετή ώρα ενώ εάν ο φούρνος σου είναι πολύ βρώμικος μπορείς να ψεκάζεις με νερό κάθε τόσο, ίσα να μην στεγνώσει η πάστα σου για να καθαρίσει καλά. Στο τέλος αφαιρείς την υγροποιημένη σόδα με ένα νωπό πανί. 


Έτοιμο και χωρίς μυρωδιές!



Χειροποίητο καθαριστικό για τα άλατα

Για να καθαρίσεις τα άλατα από μεταλλικές επιφάνειες, όπως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι να αναμίξεις ίσο μέρος νερού με λευκό ξύδι, να μουλιάσεις σε αυτό ένα πανί και να τοποθετήσεις όλη νύχτα το βρεγμένο πανί πάνω στην επιφάνεια που θες να καθαρίσεις. 

Το πρωί με ένα ξέβγαλμα θα αστράφτουν!



Χειροποίητο καθαριστικό για τις αποχετεύσεις και την λεκάνη της τουαλέτας


Για να γλιτώσεις μια και καλή από δύσκολους λεκέδες στην λεκάνη της τουαλέτας αλλά και γενικά στις αποχετεύσεις σου θα χρειαστείς μια δυναμική χημική αντίδραση που όμως δεν έχει τις αναθυμιάσεις της χλωρίνης ή άλλων επικίνδυνων καθαριστικών. 

Απλά ρίξε 1 κούπα μαγειρική σόδα στο σημείο που θες να καθαρίσεις και από πάνω 1 κούπα ξύδι. Άστο να αφρίσει για 10-15 λεπτά και ξέπλυνε με βραστό νερό. Αυτό ήταν!



Χειροποίητο καθαριστικό για το μπάνιο

Για να καθαρίσεις τις πορσελάνες του μπάνιου όπως η μπανιέρα, ο νεροχύτης ή η λεκάνη της τουαλέτας, δοκίμασε να αναμίξεις 1 κούπα μαγειρική σόδα, 1 κουταλάκι του γλυκού υγρό σαπούνι (όποιο σου αρέσει ή σαπούνι πλάκα που έχεις τρίψει και λιώσει) και 5-10 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου ή τεϊόδεντρου.



Χειροποίητο καθαριστικό για τα χαλιά

Για να καθαρίσεις ακόμη και τους πιο επίμονους λεκέδες από τα χαλιά σου χωρίς να φοβάσαι μήπως φθαρούν ή καταστραφεί το χρώμα τους, ανακάτεψε 1 κούπα λευκό ξύδι ή μηλόξυδο με 3 κούπες νερό. 

Εάν ο λεκές επιμένει, πρόσθεσε και 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα. Βρέξε με το μείγμα σου ένα πανί και τρίψε απαλά τον λεκέ ή και όλο το χαλί για φρεσκάρισμα. Απέφυγε να το απλώνεις στον ήλιο για να μην ξεθωριάσουν τα χρώματα.



Χειροποίητο αποσμητικό χώρου

Εάν θέλεις μια υπέροχη φυσική και μόνιμη μυρωδιά στο σπίτι σου, φτιάξε τα δικά σου πανεύκολα, σούπερ αρωματικά χώρου με απλά υλικά που θα βρεις στην κουζίνα σου, ακολουθώντας τις οδηγίες που έχουμε δώσει εδώ.



Χειροποίητο εντομοκτόνο

Εάν θέλεις να απαλλαγείς από κατσαρίδες, ανακάτεψε καλά 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη με 3 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα και άπλωσε αυτήν την σκόνη σε χαραμάδες, πίσω από έπιπλα ή ηλεκτρικές συσκευές και γενικά όπου υποπτεύεσαι ότι μπορεί να συχνάζουν κατσαρίδες.

Εάν γέμισες μυρμήγκια ακολούθησε την παραπάνω συνταγή. 


Εάν θέλεις κάτι πιο εύκολο αλλά εξίσου αποτελεσματικό, ρίξε λεμόνι ή ξύδι στις χαραμάδες, τη φωλιά τους ή όπου τα δεις και δεν θα ξαναπάνε.  



Ιδέες, Νοικοκυριό, Οικολογικά καθαριστικά, Πρακτικά, Οικονομία, Υγεία, Παιδί,


Εάν έχεις κι άλλες συνταγές για χειροποίητα οικολογικά καθαριστικά, μοιράσου τις μαζί μας!  :)

Εάν σου άρεσε αυτό το άρθρο, μοιράσου το! »»