Η πλήρης λίστα για τη βαλίτσα του μαιευτηρίου!



Είτε πρόκειται να γεννήσεις σε ιδιωτική κλινική είτε σε δημόσιο νοσοκομείο, διάβασε εδώ όλα όσα θα χρειαστείς και λίγα ακόμη, για τη δική σου βαλίτσα αλλά και του μωρού! 


Αγορές, Βρεφικά είδη, Γυναίκα, Εγκυμοσύνη, Θηλασμός, Μαιευτήριο, Προτάσεις, Τοκετός,


Εάν ο τοκετός πλησιάζει επικίνδυνα ή ακόμη κι αν είναι νωρίς αλλά εσύ θες να είσαι έτοιμη σε περίπτωση που τύχει πρόωρος τοκετός, τότε στην παρακάτω λίστα θα βρεις όλα όσα θα χρειαστείς και μάλιστα γιατί και σε ποιες ποσότητες.



Η βαλίτσα σου

  • Νυχτικιές ή πυτζάμες ή... ρούχα!
    Ναι, σωστά διάβασες, η εικόνα της λεχώνας στο νοσοκομείο με τη σατέν νυχτικιά σετ με τις παντόφλες μπορεί να είναι διαδεδομένη αλλά καθόλου βολική και σε αρκετές περιπτώσεις καθόλου κολακευτική.

    Ένα ριχτό φόρεμα που σε βόλεψε στην εγκυμοσύνη σου, ανοιχτό για να θηλάζεις είναι πολλές φορές καλύτερο από μια δαντελωτή see-through γιγάντια νυχτικιά.


  • Ρόμπα ή ζακέτα ή πανωφόρι. Οι κύριοι λόγοι που χρειάζεσαι ένα από αυτά είναι για να μην κρυώνεις, να σκεπάζεσαι από αδιάκριτα βλέμματα και να κάνεις τις βόλτες σου στο νοσοκομείο.

    Άρα, ανάλογα τον καιρό, επέλεξε τί σε βολεύει καλύτερα και κυρίως, τί θα φορέσεις και μετά. Είναι κρίμα να πληρώσεις κάτι εξεζητημένο ή άβολο που θα φορέσεις μόνο στο μαιευτήριο.


  • Παντόφλες. Ναι, έχεις πολλές επιλογές και μπορείς να πάρεις πάνω από ένα ζευγάρι ανάλογα την εποχή όμως σε κάθε περίπτωση πάρε μαζί σου οπωσδήποτε ένα ζευγάρι παντόφλες με λαστιχένια σόλα.

    Δεν θέλεις να σου βρέχονται αν είναι υφασμάτινες, ενώ τα ντους και οι τουαλέτες των μαιευτηρίων γλιστράνε απίστευτα. Θα σε σώσουν.

    Επίσης φρόντισε να μην έχουν κορδόνια, λουριά ή φερμουάρ. Ειδικά εάν κάνεις καισαρική, θα είναι αδύνατο να σκύψεις τις πρώτες ημέρες.


  • Κορδέλα για τα μαλλιά. Από την πρώτη κιόλας νύχτα στο μαιευτήριο ξεκινούν τα ξενύχτια και οι μαραθώνιοι θηλασμοί.

    Δεν θα έχεις χρόνο να φτιάξεις τα μαλλιά σου αν είναι μακριά ενώ ενδέχεται να σε ενοχλούν πολύ τη νύχτα όταν θα προσπαθείς να θηλάσεις.

    Έχε μια φαρδιά κορδέλα μαζί σου  που θα βγάζεις φυσικά τις ώρες επισκεπτηρίου και θα δεις πόσο χρήσιμη είναι!


  • Τσίχλες, καραμέλες, σνακ, μπισκότα. Γιατί ποτέ δεν ξέρεις εάν και πόσο θα πεινάς τις αμέσως επόμενες ημέρες μετά τη γέννα.

    Και ακόμη, γιατί δεν ξέρεις εάν θα σε φτάνει το φαγητό του νοσοκομείου, ενώ πάντα κάτι θα θέλεις να μασουλάς τα βράδια που θα σε κρατάει ξύπνια το μωρό.


  • Καλλυντικά. Ναι, κρέμες περιποίησης, μασάζ, χεριών και αρκετό μακιγιάζ. Θα νιώθεις τρομερά ταλαιπωρημένη γενικώς, οπότε ένα τρίλεπτο μακιγιάζ πριν τις ώρες επισκεπτηρίου ή λίγο μασάζ στα πόδια, κυριολεκτικά θα σε μεταμορφώνει σε άλλο άνθρωπο.

    Μην το υποτιμάς! Φρόντισε μόνο να αποφύγεις το άρωμά σου. Το μωράκι είναι πολύ ευαίσθητο στις μυρωδιές τον πρώτο καιρό και ενδέχεται να το ενοχλήσει.


  • Εσώρουχα μιας χρήσης. Συνήθως στα παρέχουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία, όμως επιβεβαίωσέ το και αν όχι, πάρε οπωσδήποτε.

    Θα σε σώσουν ειδικά τις πρώτες ημέρες με τα λόχεια, χώρια που αν κάνεις καισαρική κάθονται στο σωστό σημείο πάνω από την τομή (και όχι πάνω στην τομή) συγκρατώντας παράλληλα τις γάζες.

    Δεν θα έχεις πλυντήρια με δύσκολους λεκέδες, είναι τρομερά βολικά, θα χωρούν τις γιγάντιες σερβιέτες και κυρίως, δε θα σε νοιάζει μη λερωθείς. Μεγάλη εφεύρεση!


  • Του θηλασμού. Πάρε οπωσδήποτε pads για το στήθος ώστε να προστατεύονται οι ευαίσθητες θηλές σου και να μην λερώνεσαι σε περίπτωση που έχεις διαρροή γάλακτος.
    Ειδικά σουτιέν θηλασμού
    που είναι βολικά αλλά και δεν χρειάζεσαι ακροβατικά κάθε φορά που θα θες να θηλάσεις. Κρέμα καλμαντική θηλών σε περίπτωση ερεθισμού ή τραυματισμού των θηλών σου.


  • Προσωπική υγιεινή και περιποίηση. Σαμπουάν, αφρόλουτρο, σαπούνι, οδοντόκρεμα, οδοντόβουρτσα, μισά υποσέντονα μιας χρήσης, ειδικές σερβιέτες μεγάλης απορροφητικότητας και ό,τι άλλο γενικώς χρησιμοποιείς για την υγιεινή σου.

    Και εδώ, τονίζουμε να αποφύγεις τα έντονα αρώματα για να μην ενοχληθεί το μωρό.


  • Πετσέτες, αντί για μπουρνούζι. Προτίμησε τις πετσέτες, κυρίως διότι θα γλιτώσεις πολύ χώρο στη βαλίτσα σου αλλά και επειδή δεν θα το χαρείς καθόλου το μπουρνούζι.

    Κανείς δεν θα το δει διότι πρέπει να ντύνεσαι αμέσως μετά το μπάνιο καθώς το δωμάτιο είναι συνήθως γεμάτο κόσμο (ασθενείς, επισκέπτες και νοσοκόμες) για να ντυθείς με την ησυχία σου.

    Οπότε, προτίμησε τις πετσέτες. Πάρε μία μεγάλη μπάνιου και μία μικρή.


  • Μουσική, βιβλία, laptop, σταυρόλεξα; Εξαρτάται το μωρό, ποια γέννα σου είναι, πόσο θα νοσηλευτείς.

    Κάποιες το μετανιώνουν που δεν τα πήραν γιατί η τηλεόραση στα μαιευτήρια είναι τρομερά βαρετή και άλλες ούτε που τα ακουμπούν γιατί δεν προλαβαίνουν ούτε να ανασάνουν.

    Εγώ θα τα έπαιρνα μαζί μου για σιγουριά και ας μην τα χρησιμοποιούσα.


  • Νεσεσέρ ή μικρές τσάντες. Για να χωρίσεις κάθε ομάδα αντικειμένων διότι είναι αδύνατο να ψάχνεις κάθε φορά στη βαλίτσα σου όλα όσα θα χρειαστείς για ένα ντους, για τον θηλασμό σου, ένα μπισκότο ή μια τσίχλα.

    Χώρισέ τα ανά κατηγορία και όταν τα χρειαστείς παίρνεις το κατάλληλο νεσεσέρ και τα έχεις όλα μαζί σου!

Τράπεζα μητρικού γάλακτος - μάθε πώς να την φτιάξεις



Η βαλίτσα του μωρού



Αγορές, Βρεφικά είδη, Γυναίκα, Εγκυμοσύνη, Θηλασμός, Μαιευτήριο, Προτάσεις, Τοκετός,


  • 2- 3 φορμάκια εσκιμώ. Είτε είναι χειμώνας είτε καλοκαίρι, αλλάζουν απλά τα υφάσματα, όμως τα μανίκια παραμένουν μακριά.

    Κυρίως για τις πρώτες ώρες μετά τη γέννα που το μωρό έχει συνηθίσει σε υψηλές θερμοκρασίες και θέλεις να μην κρυώνει.

    Επίσης, τα μακριά μανίκια το αποτρέπουν από το να βάζει τα χέρια στο στόμα του.


  • 4-5 φορμάκια εσώρουχα και εξώρουχα. Ανάλογα την εποχή επιλέγεις μακρύ ή κοντό μανικάκι. Εάν θα φορέσεις μόνο εσώρουχο και εσκιμώ ή εσώρουχο και εξώρουχο εξαρτάται καθαρά από εσένα και τι νομίζεις ότι ταιριάζει.

    Πάντως γενικά, προτίμησε τα φορμάκια με κουμπάκια μόνο μπροστά από πάνω μέχρι κάτω.

    Ανοίγεις μόνο όσα χρειάζεσαι κάθε φορά (δυο τρία για αλλαγή πάνας, όλα για αλλαγή ρούχου), δεν χρειάζεται να σηκώνεις το μωρό για να το ντύσεις, ούτε να κουμπώνεις κουμπιά στην πλάτη.


  • 2-3 πάνες αγκαλιάς. Κυρίως για τους επισκέπτες σε περίπτωση που θέλουν να πάρουν το μωρό αγκαλιά.

    Οι πάνες αγκαλιάς είναι αυτά τα τετράγωνα μεγαλούτσικα πανάκια
    που στρώνεις πάνω στους συγγενείς και έτσι μπορούν να αγκαλιάσουν το μωρό χωρίς να μεταφέρουν μικρόβια, τρίχες και οτιδήποτε επίφοβο τον πρώτο καιρό.

    Α, και μην ξεχνάς να τους ζητάς να πλένουν χέρια και να μην φιλούν το μωρό. Μην ντραπείς, επιβάλλεται.


  • 1 κουβέρτα. Κι εδώ ανάλογα την εποχή επιλέγεις εάν θα πάρεις ελαφριά ή πιο ζεστή κουβερτούλα για να υπάρχει σε περίπτωση που χρειαστεί να σκεπάσεις το μωρό.

    Προτίμησε μια όχι πολύ μεγάλη διότι το μωρό τις πρώτες μέρες είναι μικροσκοπικό και με μια μεγάλη κουβέρτα θα παιδευτείς.


  • Όλα τα εις -άκια. Σελτεδάκια, πανάκια, σεντονάκια, γαντάκια, καλτσάκια, σκουφάκια, κατ’ επιλογήν. Τίποτε από αυτά δεν είναι απαραίτητο αλλά και τίποτε δεν θα πάει χαμένο.

    Τα
    σελτεδάκια έχουν επένδυση νάιλον για να μη βρέχεται το κρεβάτι σου κατά τις αλλαγές πάνας, τα πανάκια είναι για να το σκουπίζεις εάν έχει γουλίτσες, τα σεντονάκια για έξτρα καθαριότητα πάνω στο κρεβατάκι, τα γαντάκια για να μην τρώει νύχια, τα καλτσάκια εάν τα φορμάκια δεν έχουν πόδι και κάνει ψύχρα, το ίδιο και τα σκουφάκια.

    Δεν κοστίζουν πολλά, εάν δεν τα θεωρείς απαραίτητα, πάρε 1-2 απ΄το κάθε είδος για σιγουριά.


  • Προσωπική υγιεινή. 1 πακέτο πάνες για να το αλλάζεις αν και θα σε γεμίσουν δείγματα ακόμη και στο δημόσιο νοσοκομείο, βαμβάκι και οινόπνευμα για την περιποίηση του αφαλού.

    Ακόμη, 
    μωρομάντηλα για να το καθαρίζεις σε κάθε αλλαγή πάνας, μπατονάκια σε περίπτωση που χρειαστεί να καθαρίσεις μάτια, μύτη ή αφτιά, κρέμα ή κηραλοιφή για το σύγκαμα, αφρόλουτρο και σαμπουάν για τα μπανάκια του.


  • Ρούχα για την έξοδο από το μαιευτήριο. Μην το παρακάνεις με το ντύσιμο, θες κάτι άνετο, χώρια που λογικά δεν θα μείνει σχεδόν καθόλου το μωρό έξω αλλά θα μπει αμέσως στο αυτοκίνητο και αμέσως μετά στο σπίτι.

    Οπότε ένα φορμάκι και η κουβερτούλα του αν κάνει κρύο, είναι υπέρ αρκετά.


  • Καρεκλάκι αυτοκινήτου και όχι μεταφοράς. Δεν χρειάζεται να πάρεις ειδικό καλαθάκι μεταφοράς αφού θα έχεις του αυτοκινήτου, είναι περιττό.

    Όλα τα βρεφικά καθίσματα αυτοκινήτου βγαίνουν για να μεταφέρεις το μωρό. Και εννοείται, το καρεκλάκι αυτοκινήτου σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορείς να το παραλείψεις.

    Σε αρκετές χώρες, απλά δεν σου δίνουν το μωρό εάν δεν πας με ειδικό κάθισμα αυτοκινήτου καθώς η ασφάλεια του μωρού είναι η ύψιστη μέριμνά σου.


Υπολόγισε πως αυτά που θα χρειαστείς εσύ και το μωρό σε μια ιδιωτική κλινική είναι λιγότερα διότι κάποια στα παρέχουν, όμως καλό είναι να επιβεβαιώσεις από πριν ότι όντως δεν χρειάζονται κάποια πράγματα επιπλέον. 

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να τους ζητήσεις να σου δώσουν τη λίστα με τα απαραίτητα που ζητούν από τις μέλλουσες μητέρες για να είσαι σίγουρα έτοιμη.

Εάν δεν έχεις χρόνο ή κουράγιο να τρέξεις για όλα αυτά, τότε μην ανησυχείς, μερικά κλικ αρκούν για να σου έρθουν στην πόρτα με μια ματιά στα ειδικά ηλεκτρονικά καταστήματα.



Εάν σου άρεσε αυτό το άρθρο, μοιράσου το! »»