Φτιάξε τσακιστές ελιές



Η χωριάτικη συνταγή για να φτιάξεις τις δικές σου λεμονάτες και σούπερ αρωματικές τσακιστές ελιές. Απόλαυσέ τις όλο τον χειμώνα με ζεστό ψωμάκι ή με όλα τα πιάτα σου!


ελιές, Ελληνική κουζίνα, Εποχικά, Σπιτικές Συνταγές, Συνταγές, υγιεινή διατροφή, Χορτοφαγια, DIY,



Θα χρειαστείς:


  • 2 κομμάτια μάρμαρο, βότσαλα ή πέτρες για να τσακίσεις τις ελιές σου
  • 1 βαθιά μεγάλη λεκάνη 
  • 2 μεγάλα γυάλινα βάζα (αποστείρωσέ τα ζεματώντας τα με καυτό νερό)
  • 1 ποδιά γιατί άμα πάει ζουμί ελιάς στα ρούχα, ξέχνα τα! :)

κι από υλικά:

  • 1 κιλό ελιές πράσινες
  • αλάτι χοντρό 
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • ξινό (μπαχαρικό που θα βρεις σε κάθε σούπερ μάρκετ)
  • λεμόνια φρέσκα κομμένα σε φέτες
  • κόλιανδρο (σπασμένοι σπόροι) - ποσότητα κατά προτίμηση
  • μάραθο (κλαδάκια και σπόρους) - - ποσότητα κατά προτίμηση



Πώς θα τις ξεπικρίσεις


  • Πλύνε καλά τις ελιές σου και απομάκρυνε εκείνες που έχουν χτυπήματα 
  • Τοποθέτησε μία-μία τις ελιές σου στο μάρμαρο ή σε σκληρή επιφάνεια και με ένα απαλό χτύπημα με την πέτρα ή το μάρμαρο κάνε τους μια τσάκιση. Προσοχή: δεν θέλουν δυνατό χτύπημα γιατί θα διαλύσουν!
  • Βάλε τις ελιές σου στην λεκάνη και σκέπασέ τις με μπόλικο νερό.
  • Ρίξε στο νερό το 1 λεμόνι φέτες και το ξινό και ανακάτεψε καλά.
  • Σκέπασε τη λεκάνη σου με ένα πιάτο για να βυθιστούν όλες οι ελιές στο νερό.
  • Κάθε μέρα για 10-15 μέρες, πρέπει να αλλάζεις το νερό ενώ κάθε δύο μέρες πρέπει να προσθέτεις ένα ακόμη λεμόνι σε φέτες. 
  • Στις 10 ημέρες, δοκίμασε μια ελιά για να δεις αν ξεπίκρισε. Αν όχι συνέχισε τη διαδικασία αυτή, λίγες ακόμη μέρες.


Πώς θα τις φτιάξεις



  • Μόλις οι ελιές σου ξεπικρίσουν, μοίρασέ τις στα δύο μεγάλα βάζα και ανάμεσά τους βάλε τις φέτες ενός λεμονιού σε κάθε βάζο. 

  • Για κάθε βάζο, πάρε ένα μπολ και φτιάξε ένα μείγμα από τον κόλιανδρο, τον μάραθο, τον χυμό ενός λεμονιού, 1 κουταλιά της σούπας αλάτι, μισό ποτήρι νερό και μισό κουταλάκι του γλυκού ξινό.  

  • Ανακατεύεις και τα δύο μπολ πολύ καλά μέχρι να διαλυθούν όλα τα υλικά και τα ρίχνεις στα βάζα με τις ελιές.

  • Κόψε ένα ακόμη λεμόνι σε φέτες και βάλε τις πάνω πάνω στα βάζα σου.

  • Ρίξε σε κάθε βάζο μισή κουταλιά ελαιόλαδο για να συντηρηθούν οι ελιές σου περισσότερο και συμπλήρωσε με νερό για να γεμίσει το βάζο.

  • Κλείσε καλά τα βάζα σου και ανακίνησέ τα καλά. 

  • Σε 2-3 μέρες μπορείς να απολαύσεις τις χειροποίητες φυσικές ελιές σου! 


Θυμήσου πως έτσι διατηρούνται 1-2 μήνες σε δροσερό μέρος ή λίγο παραπάνω εντός ψυγείου. 

Εάν θέλεις να σου κρατήσουν κι άλλο, μετά από 10 μέρες πέταξε το ζουμί τους και σκέπασέ τις με ελαιόλαδο.

Ακόμη:
Τί θα 'λεγες και για το πιο εύκολο και γρήγορο πάστωμα ψαριών, για λακέρδα σε μόλις μισή μέρα ή για παστό γαύρο (αντζούγιες);



Εάν σου άρεσε αυτό το άρθρο, μοιράσου το! »»