Φτιάξε έξυπνα και εύκολα, τον δικό σου οικονομικό και σπιτικό παστουρμά!
Ο παστουρμάς είναι μια πολύ ιδιαίτερη και σχετικά ακριβή λιχουδιά που αρέσει σε πολλούς. Αν σου αρέσει κι εσένα, τότε μάλλον αυτή η πανεύκολη αλλά οκ, χρονοβόρα συνταγή, θα γίνει η αγαπημένη σου!Θα χρειαστείς:
(τα υλικά είναι για ένα κομμάτι 3-4 κιλών)
- 1 κομμάτι νουά (μπούτι μοσχαριού)
- 1 κομμάτι νουά (μπούτι μοσχαριού)
- Μπόλικο χοντρό αλάτι (για να σκεπάσεις το κρέας σου)
- 1 τουλπάνι
- 1 βαθύ ταψάκι
- 1 μικρός γάντζος
- 3 κουταλιές της σούπας τσιμένι τριμμένο (λέγεται και μοσχοσίταρο ή τριγωνέλλα)
- 1 κουτ. σούπας αλάτι
- 3 κουτ. σούπας γλυκιά πάπρικα (μπούκοβο)
- 1 κουτ. σούπας μαύρο πιπέρι
- 1 κουτ. σούπας σκόνη αποξηραμένου σκόρδου
- Μισή κουτ. σούπας πιπέρι καγιέν
- 1 κουτ. σούπας μπαχάρι τριμμένο
- 1 κουτ. σούπας κύμινο
- νερό
- Κάνε με ένα μυτερό μαχαίρι μια βαθιά σχισμή στη μέση για να "ψηθεί" καλύτερα με το αλάτι ή καμιά δεκαριά τρύπες βαθιές.
- Σε ένα βαθύ ταψί, βάλε μια καλή στρώση χοντρό αλάτι και ακούμπησε πάνω το κρέας. Σκέπασέ το με άλλη μια καλή στρώση χοντρό αλάτι και στη συνέχεια, βάλε το στο ψυγείο.
- Στις 4 ημέρες, βγάλε το ταψί από το ψυγείο και στράγγιξε το ζουμί.
- Πλύνε τώρα καλά το κρέας σου και βύθισέ το σε παγωμένο νερό για 1 ώρα.
- Πάρε χαρτί κουζίνας και τύλιξε το κρέας για να το σκουπίσεις καλά.
- Πάρε τώρα μια πετσέτα κουζίνας, τύλιξέ το και πάτησέ το καλά να τραβήξει κάθε υγρασία. Άφησέ το για 5 ακόμη λεπτά με κάτι βαρύ πάνω στην πετσέτα για να διευκολύνεις το στέγνωμα.
- Πέρασε το κρέας σε έναν γάντζο και τύλιξέ το σε ένα τουλπάνι/ Τώρα κρέμασέ το σε δροσερό και στεγνό μέρος. Αν είναι χειμώνας ή έχει υγρασία, τότε κρέμασέ το μέσα στο ψυγείο σου.
- Άφησέ το κρεμασμένο για δύο εβδομάδες, μόνο τοποθέτησε από κάτω ένα δοχείο για να συλλέγεις τα υγρά του.
- Μία ημέρα πριν το βγάλεις, προετοίμασε το μίγμα μπαχαρικών σου για το περίβλημα.
- Καθώς πρέπει να γίνει πάστα, άρχισε σιγά-σιγά να προσθέτεις νερό μέχρι να γίνει το μίγμα σου αρκετά παχύρρευστη πάστα ώστε να "σταθεί" μετά όταν θα καλύψεις το κρέας. Πρόσεξε μην ρίξεις πολύ νερό απ΄την αρχή, ώστε να ρυθμίζεις εύκολα το πόσο παχύ το θέλεις. Για να είναι καλό, θα πρέπει να μοιάζει με ζύμη για κέικ.
- Σκέπασε το μίγμα σου και βάλε το στο ψυγείο για μία ημέρα.
- Βάλε το στο μπολ με τη σάλτσα σου και άρχισε να το καλύπτεις από κάθε πλευρά με μία ομοιόμορφη λεπτή στρώση παντού.
- Βάλε σε ένα μπολ λίγο νερό, βρέξε τα δάχτυλά σου και πέρασε απαλά τον παστουρμά μέχρι να αποκτήσει μια λεία γυαλιστερή υφή.
- Τώρα κρέμασε πάλι τον παστουρμά σου με τον γάντζο και ξανακρέμασέ το έξω ή στο ψυγείο για άλλες 3 εβδομάδες.
- Βγάλε τον γάντζο και άρχισε να κόβεις σε πολύ λεπτές φέτες τον παστουρμά σου.
Αφού το δοκιμάσεις, θα δεις ότι η υπομονή σου, πραγματικά άξιζε τον κόπο!
- 1 μικρός γάντζος
Τα μπαχαρικά για το περίβλημα του παστουρμά
Κάποια καταστήματα μπαχαρικών, έχουν έτοιμο το μίγμα για τον παστουρμά. Αν όχι, τότε δεν είναι δύσκολο να το φτιάξεις εσύ.- 3 κουταλιές της σούπας τσιμένι τριμμένο (λέγεται και μοσχοσίταρο ή τριγωνέλλα)
- 1 κουτ. σούπας αλάτι
- 3 κουτ. σούπας γλυκιά πάπρικα (μπούκοβο)
- 1 κουτ. σούπας μαύρο πιπέρι
- 1 κουτ. σούπας σκόνη αποξηραμένου σκόρδου
- Μισή κουτ. σούπας πιπέρι καγιέν
- 1 κουτ. σούπας μπαχάρι τριμμένο
- 1 κουτ. σούπας κύμινο
- νερό
Πώς θα φτιάξεις τον σπιτικό παστουρμά:
- Αφαίρεσε όλες τις μεμβράνες και νεύρα γύρω - γύρω, από όλη την επιφάνεια του κρέατος- Κάνε με ένα μυτερό μαχαίρι μια βαθιά σχισμή στη μέση για να "ψηθεί" καλύτερα με το αλάτι ή καμιά δεκαριά τρύπες βαθιές.
- Σε ένα βαθύ ταψί, βάλε μια καλή στρώση χοντρό αλάτι και ακούμπησε πάνω το κρέας. Σκέπασέ το με άλλη μια καλή στρώση χοντρό αλάτι και στη συνέχεια, βάλε το στο ψυγείο.
- Στις 4 ημέρες, βγάλε το ταψί από το ψυγείο και στράγγιξε το ζουμί.
- Πλύνε τώρα καλά το κρέας σου και βύθισέ το σε παγωμένο νερό για 1 ώρα.
- Πάρε χαρτί κουζίνας και τύλιξε το κρέας για να το σκουπίσεις καλά.
- Πάρε τώρα μια πετσέτα κουζίνας, τύλιξέ το και πάτησέ το καλά να τραβήξει κάθε υγρασία. Άφησέ το για 5 ακόμη λεπτά με κάτι βαρύ πάνω στην πετσέτα για να διευκολύνεις το στέγνωμα.
- Πέρασε το κρέας σε έναν γάντζο και τύλιξέ το σε ένα τουλπάνι/ Τώρα κρέμασέ το σε δροσερό και στεγνό μέρος. Αν είναι χειμώνας ή έχει υγρασία, τότε κρέμασέ το μέσα στο ψυγείο σου.
- Άφησέ το κρεμασμένο για δύο εβδομάδες, μόνο τοποθέτησε από κάτω ένα δοχείο για να συλλέγεις τα υγρά του.
- Μία ημέρα πριν το βγάλεις, προετοίμασε το μίγμα μπαχαρικών σου για το περίβλημα.
Φτιάξε τώρα το μείγμα για το περίβλημα του παστουρμά:
- Σε ένα βαθύ μπολ ρίξε όλα τα μπαχαρικά σου και ανακάτεψέ τα πολύ καλά.- Καθώς πρέπει να γίνει πάστα, άρχισε σιγά-σιγά να προσθέτεις νερό μέχρι να γίνει το μίγμα σου αρκετά παχύρρευστη πάστα ώστε να "σταθεί" μετά όταν θα καλύψεις το κρέας. Πρόσεξε μην ρίξεις πολύ νερό απ΄την αρχή, ώστε να ρυθμίζεις εύκολα το πόσο παχύ το θέλεις. Για να είναι καλό, θα πρέπει να μοιάζει με ζύμη για κέικ.
- Σκέπασε το μίγμα σου και βάλε το στο ψυγείο για μία ημέρα.
Η τελική φάση του παστουρμά
- Βγάλε το κρέας σου από το ψυγείο, αφαίρεσε το τουλπάνι αλλά μην βγάλεις τον γάντζο.- Βάλε το στο μπολ με τη σάλτσα σου και άρχισε να το καλύπτεις από κάθε πλευρά με μία ομοιόμορφη λεπτή στρώση παντού.
- Βάλε σε ένα μπολ λίγο νερό, βρέξε τα δάχτυλά σου και πέρασε απαλά τον παστουρμά μέχρι να αποκτήσει μια λεία γυαλιστερή υφή.
- Τώρα κρέμασε πάλι τον παστουρμά σου με τον γάντζο και ξανακρέμασέ το έξω ή στο ψυγείο για άλλες 3 εβδομάδες.
- Βγάλε τον γάντζο και άρχισε να κόβεις σε πολύ λεπτές φέτες τον παστουρμά σου.
Αφού το δοκιμάσεις, θα δεις ότι η υπομονή σου, πραγματικά άξιζε τον κόπο!