Φέτος, φτιάξε τις δικές σου λιαστές ντομάτες με δύο εύκολους, οικονομικούς και νόστιμους τρόπους!
Υπάρχουν δύο τρόποι να φτιάξεις λιαστές ντομάτες. Ο παραδοσιακός με αναμονή 6 ημερών και άπλωμα στον ήλιο και.... ο μοντέρνος με αναμονή 2.5 ωρών και άπλωμα στον φούρνο. Εσύ, διάλεξε και πάρε! :)
Λιαστές ντομάτες - Η παραδοσιακή συνταγή με άπλωμα στον ήλιο
Η παραδοσιακή αυτή συνταγή είναι πανεύκολη και το μόνο που απαιτεί είναι... υπομονή! Α, και χώρο για να απλώσεις τις ντομάτες σου στον ήλιο. Άρα, αν ο χώρος σου είναι περιορισμένος μην ξεκινήσεις με 5 κιλά ντομάτες και μετά δεν ξέρεις πού να τις βάλεις, καλύτερα δοκίμασε με 1 κιλό και βλέπεις. :)
Θα χρειαστείς:
- Ντομάτες μικρές (ή μακρόστενα ντοματίνια ρόμα)- 1 σήτα πλαστική (για να απλώσεις τις ντομάτες)
- 1 βαθύ ταψί ή τελάρο (για να στερεώσεις πάνω τη σήτα σου)
- 1 τούλι για να σκεπάσεις τις ντομάτες και να τις προφυλάξεις από τα έντομα
- Χοντρό αλάτι
- Προαιρετικά ρίγανη (ή όποιο άλλο μπαχαρικό θέλεις)
Πώς τις φτιάχνεις;
- Πλύνε καλά τις ντομάτες σου και με ένα μαχαίρι κόψε τις στα δύο αφαιρώντας το κοτσάνι (και το σκληρό άσπρο μέρος του στο επάνω μέρος της ντομάτας)
- Στερέωσε τώρα τη σήτα σου στο τελάρο και άπλωσε τις ντομάτες με τη φλούδα κάτω.
- Πασπάλισέ τις με χοντρό αλάτι και προαιρετικά, τη ρίγανη ή τα μπαχαρικά που προτιμάς.
- Άφησέ τις 6 ημέρες στον ήλιο σκεπασμένες με τούλι(αν το βράδυ έχει υγρασία καλό είναι να τις σκεπάζεις με έναν μουσαμά)
- Μάζεψέ τις σε ένα βαθύ δοχείο και αποθήκευσέ τις σε γυάλινα βάζα που θα απογεμίσεις με ελαιόλαδο.
Αυτό ήταν!
Λιαστές ντομάτες - Η μοντέρνα συνταγή με άπλωμα στον... φούρνο
Αυτή είναι η εύκολη εκδοχή για να φτιάχνεις λιαστές ντομάτες σε λίγες ώρες και στην καρδιά του χειμώνα ή σε όποιο βροχερό άκρο της γης βρεθείς. :)
- 1 ταψί
- Χοντρό αλάτι
- Προαιρετικά ρίγανη (ή όποιο άλλο μπαχαρικό θέλεις)
Θα χρειαστείς:
- Ντομάτες μικρές (ή μακρόστενα ντοματίνια ρόμα)- 1 ταψί
- Χοντρό αλάτι
- Προαιρετικά ρίγανη (ή όποιο άλλο μπαχαρικό θέλεις)
Πώς τις φτιάχνεις;
- Πλύνε καλά τις ντομάτες σου και με ένα μαχαίρι κόψε τις στα δύο αφαιρώντας το κοτσάνι (και το σκληρό άσπρο μέρος του στο επάνω μέρος της ντομάτας)
- Προθέρμανε τον φούρνο και βάλε αντικολλητικό χαρτί σε ένα μεγάλο ταψί.
- Άπλωσε τις κομμένες ντομάτες σου τώρα στο ταψί, με τη φλούδα κάτω.
- Πασπάλισέ τις με χοντρό αλάτι και προαιρετικά, τη ρίγανη ή τα μπαχαρικά που προτιμάς.
- Ψήσε τις για 2.5 περίπου ώρες (θα τις δεις με το μάτι, μέχρι να μαραθούν)
- Μόλις κρυώσουν, αν θες να τις χρησιμοποιήσεις άμεσα, τις διατηρείς στο ψυγείο για 2 μέρες. Αλλιώς, αποθήκευσέ τις σε γυάλινα βάζα που θα απογεμίσεις με ελαιόλαδο.
Αυτό ήταν!
Έξτρα συμβουλές για τις λιαστές ντομάτες σου!
- Μερικά μπαχαρικά που μπορείς να χρησιμοποιήσεις εκτός από το αλάτι ή/και τη ρίγανη είναι: δάφνη, δεντολίβανο, σκόρδο, πάπρικα και θυμάρι. Γενικά, πειραματίσου!
- Η αποξηραμένη ντομάτα (στον ήλιο ή τον φούρνο) μπορεί να γίνει και γλυκιά! Αντί για αλάτι και μπαχαρικά, δοκίμασε να κάνεις μια μικρή ποσότητα που θα την πασπαλίσεις με ζάχαρη. Θα τα χάσεις!
- Κι αν έχεις όρεξη να απολαύσεις τις λιαστές ντομάτες σου μοναδικά, φτιάξε δικό σου σπιτικό τυρί κρέμα μόνο με δύο υλικά και θα ξετρελαθείς! ;)