Σελίδες

Πώς να φτιάξεις λιαστές ντομάτες με δύο τρόπους!

Σπιτικές Συνταγές, Συνταγές, Φυσικές Συνταγές, κουζίνα, Ελληνική κουζίνα, Νοικοκυριό, Οικονομία, Σαλάτες,

Φέτος,  φτιάξε τις δικές σου λιαστές ντομάτες με δύο εύκολους, οικονομικούς και νόστιμους τρόπους!


Υπάρχουν δύο τρόποι να φτιάξεις λιαστές ντομάτες. Ο παραδοσιακός με αναμονή 6 ημερών και άπλωμα στον ήλιο και.... ο μοντέρνος με αναμονή 2.5 ωρών και άπλωμα στον φούρνο. Εσύ, διάλεξε και πάρε! :)

Λιαστές ντομάτες - Η παραδοσιακή συνταγή με άπλωμα στον ήλιο


Η παραδοσιακή αυτή συνταγή είναι πανεύκολη και το μόνο που απαιτεί είναι... υπομονή! Α, και χώρο για να απλώσεις τις ντομάτες σου στον ήλιο. Άρα, αν ο χώρος σου είναι περιορισμένος μην ξεκινήσεις με 5 κιλά ντομάτες και μετά δεν ξέρεις πού να τις βάλεις, καλύτερα δοκίμασε με 1 κιλό και βλέπεις. :)

Θα χρειαστείς:

- Ντομάτες μικρές (ή μακρόστενα ντοματίνια ρόμα)
- 1 σήτα πλαστική (για να απλώσεις τις ντομάτες)
- 1 βαθύ ταψί ή τελάρο (για να στερεώσεις πάνω τη σήτα σου)
- 1 τούλι για να σκεπάσεις τις ντομάτες και να τις προφυλάξεις από τα έντομα
- Χοντρό αλάτι
- Προαιρετικά ρίγανη (ή όποιο άλλο μπαχαρικό θέλεις)

Πώς τις φτιάχνεις;

  1. Πλύνε καλά τις ντομάτες σου και με ένα μαχαίρι κόψε τις στα δύο αφαιρώντας το κοτσάνι (και το σκληρό άσπρο μέρος του στο επάνω μέρος της ντομάτας)
  2. Στερέωσε τώρα τη σήτα σου στο τελάρο και άπλωσε τις ντομάτες με τη φλούδα κάτω.
  3. Πασπάλισέ τις με χοντρό αλάτι και προαιρετικά, τη ρίγανη ή τα μπαχαρικά που προτιμάς.
  4. Άφησέ τις 6 ημέρες στον ήλιο σκεπασμένες με τούλι(αν το βράδυ έχει υγρασία καλό είναι να τις σκεπάζεις με έναν μουσαμά)
  5. Μάζεψέ τις σε ένα βαθύ δοχείο και αποθήκευσέ τις σε γυάλινα βάζα που θα απογεμίσεις με ελαιόλαδο.
Αυτό ήταν!

Λιαστές ντομάτες - Η μοντέρνα συνταγή με άπλωμα στον... φούρνο

Αυτή είναι η εύκολη εκδοχή για να φτιάχνεις λιαστές ντομάτες σε λίγες ώρες και στην καρδιά του χειμώνα ή σε όποιο βροχερό άκρο της γης βρεθείς. :)

Θα χρειαστείς:

- Ντομάτες μικρές (ή μακρόστενα ντοματίνια ρόμα)
- 1 ταψί
- Χοντρό αλάτι
- Προαιρετικά ρίγανη (ή όποιο άλλο μπαχαρικό θέλεις)

Πώς τις φτιάχνεις;

  1. Πλύνε καλά τις ντομάτες σου και με ένα μαχαίρι κόψε τις στα δύο αφαιρώντας το κοτσάνι (και το σκληρό άσπρο μέρος του στο επάνω μέρος της ντομάτας)
  2. Προθέρμανε τον φούρνο και βάλε αντικολλητικό χαρτί σε ένα μεγάλο ταψί.
  3. Άπλωσε τις κομμένες ντομάτες σου τώρα στο ταψί, με τη φλούδα κάτω.
  4. Πασπάλισέ τις με χοντρό αλάτι και προαιρετικά, τη ρίγανη ή τα μπαχαρικά που προτιμάς.
  5. Ψήσε τις για 2.5 περίπου ώρες (θα τις δεις με το μάτι, μέχρι να μαραθούν)
  6. Μόλις κρυώσουν, αν θες να τις χρησιμοποιήσεις άμεσα, τις διατηρείς στο ψυγείο για 2 μέρες. Αλλιώς, αποθήκευσέ τις σε γυάλινα βάζα που θα απογεμίσεις με ελαιόλαδο.
Αυτό ήταν!


Έξτρα συμβουλές για τις λιαστές ντομάτες σου!

  • Μερικά μπαχαρικά που μπορείς να χρησιμοποιήσεις εκτός από το αλάτι ή/και τη ρίγανη είναι: δάφνη, δεντολίβανο, σκόρδο, πάπρικα και θυμάρι. Γενικά, πειραματίσου!
  • Η αποξηραμένη ντομάτα (στον ήλιο ή τον φούρνο) μπορεί να γίνει και γλυκιά! Αντί για αλάτι και μπαχαρικά, δοκίμασε να κάνεις μια μικρή ποσότητα που θα την πασπαλίσεις με ζάχαρη. Θα τα χάσεις!
  • Κι αν έχεις όρεξη να απολαύσεις τις λιαστές ντομάτες σου μοναδικά, φτιάξε δικό σου σπιτικό τυρί κρέμα μόνο με δύο υλικά και θα ξετρελαθείς! ;)

Διάβασε ακόμη:





Κι άλλες έξυπνες συνταγές για μεγάλη οικονομία:
Τί θα 'λεγες και για το πιο εύκολο και γρήγορο πάστωμα ψαριώνγια λακέρδα σε μόλις μισή μέρα ή για παστό γαύρο (αντζούγιες);