Η κλασική συνταγή για τζατζίκι



Το λένε και σατζίκι, είναι από τις πιο διάσημες ελληνικές γεύσεις και το φτιάχνεις σε λίγα λεπτά! Βουρ! 





Ναι μυρίζει, ναι είναι αντικοινωνικό, ναι σου ρίχνει την πίεση στα πατώματα. Είναι όμως από τις πιο δροσερές, νόστιμες και υγιεινές προτάσεις που έχει να σου δώσει η ελληνική κουζίνα για να συνοδέψεις τα κρεατικά σου. Και πανεύκολο! ;)

Υλικά
  • 500γρ. κιλό γιαούρτι στραγγιστό ή σακούλας
  • 1 αγγούρι 
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο 
  • 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες σε αλοιφή 
  • 1 κ.σ. αλάτι 
  • 1 κ.σ. ξύδι
Εκτέλεση 
  • Καθάρισε και πλύνε καλά το αγγούρι και στη συνέχεια ξύστο στον τρίφτη (στις μεγάλες τρύπες).  
  • Στράγγισέ το καλά πιέζοντας με τα χέρια σου και ανακάτεψέ το με τα υπόλοιπα υλικά.
Ναι, μη με κοιτάς. Αυτό ήταν. Νταν!  :P

  • Tιπ: δοκίμασέ το, μη φοβάσαι. Μάγειρας χωρίς δοκιμή δεν υπάρχει. Αν θες να αποφύγεις τη σκορδίλα, δοκίμασέ το πριν βάλεις σκόρδο. ;)


English Version:

The classic recipe for the greek yogurt tzatziki dip
Tzatziki or satziki sauce is one of the most famous greek dishes and can be prepared in just a few minutes!


Yes, garlic smells, yes it is antisocial, yes it will likely drop your blood pressure. However, it is one of the most cool, tasty and healthy suggestions of the greek cuisine to accompany your meat dishes. And also, very very easy! ;)


Ingredients
  • 500gr. strained yogurt
  • 1 medium sized cucumber
  • 1 cup olive oil
  • 3 cloves of garlic (minced)
  • 1 tablespoon salt
  • 1 tablespoon vinegar


Directions:
  • Peel the cucumber and then chop it in very very thin pieces or better, use a grater.
  • Press the cucumber with your hands in order to drain it and then mix it with all the other ingredients.
Yeap, stop looking at me! That was it. You’re done! :P


Tip: give it a try, don’t be afraid. Cooking without testing doesn’t exist. Although if you want to avoid the garlic smell before your guests arrive, you may try it before adding garlic. ;)

Εάν σου άρεσε αυτό το άρθρο, μοιράσου το! »»