Ένας και μοναδικός μεγάλος λαχανοντολμάς



Γιατί να παιδεύεσαι και να τυλίγεις μια κατσαρόλα λαχανοντολμάδες όταν μπορείς να έχεις έναν μεγάλο, εύκολο, γρήγορο και κυρίως πολύ πιο ευπαρουσίαστο λαχανοντολμά; Και μάλιστα χωρίς κατσαρόλες και βράσιμο αλλά... στον φούρνο; :)



Δοκίμασέ το, αξίζει με χίλια!


Υλικά
  • 1 λάχανο 
  • 1 λεμόνι 
  • 1 κ.σ. αλάτι
 
Υλικά για τη γέμιση
  • 1/2 κιλό κιμά 
  • 2 κρεμμύδια ξερά (ή 3 φρέσκα) ψιλοκομμένα 
  • 2 φλιτζάνια ρύζι καρολίνα 
  • ½ φλιτζάνι μαϊντανός 
  • ½ φλιτζάνι άνηθος 
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο 
  • Αλάτι, πιπέρι (κατά προτίμηση)
 
 Υλικά για τη σάλτσα αυγολέμονο
  • ½ φλιτζάνι λεμόνι 
  • 2 αυγά 
  • 1 κουταλιά κόρν φλάουρ (προαιρετικά)


Εκτέλεση
  • Τσιγαρίζεις τα κρεμμύδια και ρίχνεις όλα τα υλικά (ψιτ, μόνο της γέμισης!:P) μαζί με ελάχιστο νεράκι, ανακατεύοντας και δοκιμάζοντας για να σιγουρευτείς ότι έχει το σωστό αλάτι και πιπέρι. 
  • Κατεβάζεις από τη φωτιά όταν πάρει μερικές βράσεις και θυμήσου είτε να μην έχει ζουμί είτε να τη σουρώσεις. 
  • Κάνεις τρύπα στη βάση του λάχανου αφαιρώντας το σκληρό νεύρο στη μέση και το βάζεις με το άνοιγμα προς τα κάτω, σε βραστό νερό μαζί με το λεμόνι και το αλάτι, να ζεματιστεί για περίπου 10-15 λεπτά. 
  • Όσο πιο μεγάλο το λάχανο, τόση πιο πολλή ώρα ζεμάτισμα θα χρειαστείς για να μαλακώσουν τα φύλλα. Μην πετάξεις το ζουμί, το θέλουμε! 
  • Λάδωσε μια φόρμα είτε στρογγυλή, είτε μακρόστενη, είτε μικρό βαθύ ταψάκι τέλος πάντων και άρχισε να στρώνεις 2 σειρές λαχανόφυλλα, έτσι ώστε να κρέμονται τα περισσεύματά τους από τα τοιχώματα. 
  • Καλό είναι η φόρμα σου να είναι βαθιά για να έχει λίγους πόντους περιθώριο στο ύψος όταν τελειώσεις, μην την ξεχειλίσεις τελείως και δεν έχεις χώρο για τα ζουμιά. 
  • Άπλωσε τη μισή γέμιση, πατίκωσέ την με μια κουτάλα για να είναι ίσια και σκέπασέ τη με μια στρώση λαχανόφυλλα. 
  • Έπειτα πρόσθεσε άλλη μια στρώση λαχανόφυλλα, την υπόλοιπη γέμιση και σκέπασέ τη με όσα λαχανόφυλλα κρέμονται στα τοιχώματα. Εάν σου περίσσεψαν κι άλλα, στρώσε τα από πάνω. 
  • Βάλε σε όλο το μήκος της φόρμας πιατάκια του καφέ ή φλιτζάνια με λίγο νερό για βαρίδια. 
  • Ρίξε το ζουμί του λάχανου και λίγο ελαιόλαδο και βάλτο να ψηθεί στον φούρνο στους 180 βαθμούς, σε αερόθερμο για περίπου μιάμιση ώρα, ανάλογα το μέγεθος. 
  • Μόλις ψηθεί το αφήνεις λίγο να κρυώσει, εάν έχει μείνει ζουμί το αδειάζεις σε ένα ποτήρι και το αναποδογυρίζεις σε πιατέλα. 
  • Ετοιμάζεις το αυγολέμονο, το αναμιγνύεις με το ζουμί και περιχύνεις τον λαχανοντολμά. Σερβίρεται ζεστός. 
  • Η κάθε φέτα που θα κόβεις με το μαχαίρι θα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή εάν τον προορίζεις για τραπέζι!
 
Τιπς
  • Δοκίμασέ το και με σάλτσα ντομάτα. Λέει!
  • Κάποιες για εφέ βάζουν και άσπρο και μωβ λάχανο και εναλλάσσουν τις στρώσεις των φύλλων. Έξυπνο, αλλά όχι και τόσο. Το μωβ λάχανο βάφει τα χέρια. Δε λέει. :P 

Εάν σου άρεσε αυτό το άρθρο, μοιράσου το! »»