Τσουρέκια χωριάτικα παραδοσιακά!



Η παραδοσιακή μοσχομυριστή συνταγή για τσουρέκια πασχαλινά, χριστουγεννιάτικα, αποκριάτικα, όποτε τα θέλετε τέλος πάντων! :)



Άμα σε έχουν μουρλάνει στο σουξουμούξου ότι τα τσουρέκια είναι το πιο δύσκολο πράγμα του κόσμου που δεν πετυχαίνει με τίποτα και θέλει μαστοριά, καιρός να παίξεις το παιχνίδι τους και να κάνεις την φοβερή μαστόρισσα με μια πανεύκολη και πεντανόστιμη συνταγή! :) 

Οκ. Μη με πείτε και αφελή, αναγνωρίζω ότι το τσουρέκι θέλει το χρόνο του, αλλά πίσω και σας έφαγα, μόνο χρόνο θέλει! :P


Υλικά
    • 2 πακέτα αλεύρι του κιλού 
    • 8 αυγά 
    • 1 ποτήρι γάλα φρέσκο (που μόλις έχει πάρει μια βράση) 
    • 2 φλιτζάνια βούτυρο (λιωμένο) ή μαργαρίνη 
    • 1 κ.γλ. αλάτι 
    • 2 κ.γλ. μαχλέπι σκόνη 
    • ½ κ.γλ. μαστίχα σκόνη 
    • 2 κ.σ. ελαιόλαδο 
    • 120γρ. (2 κύβους) νωπή μαγιά (όχι ξερή μαγιά γιατί δεν θα φουσκώσουν πολύ)
    • UPDATE: (ρωτήσαμε φουρνάρισσα! ;) ) Εάν δεν βρεις νωπή μαγιά τότε να υπολογίσεις 40γρ. ξερή μαγιά για κάθε κιλό αλεύρι - δηλαδή 5 φακελάκια ξερή μαγιά.
    • 5 φλιτζάνια ζάχαρη 
    • 1 φλιτζάνι νερό (χλιαρό) 
    • Σουσάμι ή αμύγδαλα σε νιφάδες για γαρνίρισμα (προαιρετικά) 
    Εκτέλεση
      • Σε ένα βαθύ μπολ ρίξε τη μαγιά και ανακάτεψέ τη καλά με το χλιαρό νερό και λίγο αλεύρι. 
      • Σκέπασε καλά τον χυλό και άφησέ τον περίπου 30 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να φουσκαλιάσει. :) 
      • Πάρε μεγάλη λεκάνη και ρίξε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και τη μαγιά. 
      • Ανακάτεψέ τα καλά μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο και στη συνέχεια ρίξε την μαγιά. 
      • Ξεκίνα το ζύμωμα ρίχνοντας σταδιακά το αλεύρι μέχρι να γίνει μια μεγάλη μαλακιά μπάλα. 
      •      Εάν η ζύμη δεν σου βγει μαλακιά ρίξε λίγο παραπάνω βούτυρο. Σκέπασέ την και άφησέ την σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για δυόμισι ώρες περίπου. 
      • Πιάσε τη ζύμη και χωρίς καθόλου να την ζυμώσεις κόψε μεγάλα κομμάτια ανάλογα πόσα και τσουρέκια θέλεις να φτιάξεις. 
      • Πλάσε τα, τοποθέτησέ τα σε λαμαρίνες βουτυρωμένες ή στρωμένες με χαρτί ψησίματος και άφησέ τα για άλλα 40 περίπου λεπτά εκεί, για να φουσκώσουν κι άλλο. 
      • Χτύπα σε ένα μικρό μπολ δύο κρόκους αυγών, 2 κ.γλ. ζάχαρη και 2κ.γλ. νερό και άλειψε τα τσουρέκια σου με ένα πινέλο. 
      • Στόλισέ τα με σουσάμι ή νιφάδες αμυγδάλων (αν θες) και στη συνέχεια ψήσε τα μέχρι να ροδίσουν για περίπου 30 λεπτά στους 180 - 200 βαθμούς αερόθερμο. 
      • Για να διατηρηθούν, αφού κρυώσουν τύλιξέ τα ένα- ένα σε μεμβράνη.
         τιπ: Αν θες να έχουν έξτρα άρωμα πρόσθεσε στη ζύμη σου ξύσμα πορτοκαλιού!
      Και η εξυπνάδα της ημέρας: Η διαφορά της συνταγής για Χριστουγεννιάτικα τσουρέκια με τη συνταγή για Πασχαλινά τσουρέκια είναι η τρύπα με το κόκκινο αυγό πριν τα ψήσεις! :P 

      Καλή επιτυχία!

      Εάν σου άρεσε αυτό το άρθρο, μοιράσου το! »»