Η παραδοσιακή μοσχομυριστή συνταγή για τσουρέκια πασχαλινά, χριστουγεννιάτικα, αποκριάτικα, όποτε τα θέλετε τέλος πάντων! :)
Οκ. Μη με πείτε και αφελή, αναγνωρίζω ότι το τσουρέκι θέλει το χρόνο του, αλλά πίσω και σας έφαγα, μόνο χρόνο θέλει! :P
Υλικά
- 120γρ. (2 κύβους) νωπή μαγιά (όχι ξερή μαγιά γιατί δεν θα φουσκώσουν πολύ)
- UPDATE: (ρωτήσαμε φουρνάρισσα! ;) ) Εάν δεν βρεις νωπή μαγιά τότε να υπολογίσεις 40γρ. ξερή μαγιά για κάθε κιλό αλεύρι - δηλαδή 5 φακελάκια ξερή μαγιά.
- Ξεκίνα το ζύμωμα ρίχνοντας σταδιακά το αλεύρι μέχρι να γίνει μια μεγάλη μαλακιά μπάλα.
- Εάν η ζύμη δεν σου βγει μαλακιά ρίξε λίγο παραπάνω βούτυρο. Σκέπασέ την και άφησέ την σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για δυόμισι ώρες περίπου.
- Πιάσε τη ζύμη και χωρίς καθόλου να την ζυμώσεις κόψε μεγάλα κομμάτια ανάλογα πόσα και τσουρέκια θέλεις να φτιάξεις.
- Πλάσε τα, τοποθέτησέ τα σε λαμαρίνες βουτυρωμένες ή στρωμένες με χαρτί ψησίματος και άφησέ τα για άλλα 40 περίπου λεπτά εκεί, για να φουσκώσουν κι άλλο.
- Χτύπα σε ένα μικρό μπολ δύο κρόκους αυγών, 2 κ.γλ. ζάχαρη και 2κ.γλ. νερό και άλειψε τα τσουρέκια σου με ένα πινέλο.
- Στόλισέ τα με σουσάμι ή νιφάδες αμυγδάλων (αν θες) και στη συνέχεια ψήσε τα μέχρι να ροδίσουν για περίπου 30 λεπτά στους 180 - 200 βαθμούς αερόθερμο.
- Για να διατηρηθούν, αφού κρυώσουν τύλιξέ τα ένα- ένα σε μεμβράνη.
τιπ: Αν θες να έχουν έξτρα άρωμα πρόσθεσε στη ζύμη σου ξύσμα πορτοκαλιού!
Καλή επιτυχία!
Εάν σου άρεσε αυτό το άρθρο, μοιράσου το! »»
|
|
Tweet |