Αυθεντικό πολίτικο Σάμαλι - η εύκολη συνταγή!



Ένα τελικά πανεύκολο γλυκό, που θα ετοιμάσεις σε ελάχιστα λεπτά, θα μοσχομυρίσει το σπίτι μαστίχα και σιρόπι και θα απολαύσεις σκέτο ή με παγωτό καϊμάκι! Κόλαση!



Υλικά για το σάμαλι


1 ½ φλιτζάνι χονδρό σιμιγδάλι
1 ½ φλιτζάνι ψιλό σιμιγδάλι
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
2 κουταλιές σούπας baking powder
1 φακελάκι μαστίχα σκόνη (περίπου 1 - 1½ κουτ.    
      γλυκού)
1 φλιτζάνι γάλα φρέσκο (ή εβαπορέ αραιωμένο)
1 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
1 κούπα βούτυρο λιωμένο (για ράντισμα)


Υλικά για το σιρόπι

4 φλιτζάνια ζάχαρη
4 φλιτζάνια νερό
2 ξυλάκια κανέλα
2 κουτ. σούπας χυμός λεμόνι
Μισή φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού




Εκτέλεση
  • Φτιάξε πρώτα το σιρόπι προτού πιάσεις το σάμαλι για να προλάβει να κρυώσει. Βάλε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και άστο να πάρει μια- δυό βράσεις μέχρι να αφρίσει. Μετά βγάλτο από τη φωτιά και άστο να κρυώσει
  • Βάλε όλα τα υλικά (εκτός το βούτυρο) σε μια βαθιά λεκάνη και ανακάτεψέ τα πολύ πολύ καλά μέχρι να γίνει ένας ρευστός ομοιόμορφος πολτός
  • Λάδωσε ένα ταψάκι (ή βάλε χαρτί ψησίματος) και ρίξε μέσα το μίγμα. Φρόντισε να μην είναι πολύ ρηχό γιατί θα φουσκώσει το σάμαλι.
  • Ψήσε το στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδοκοκκινίσει
  • Όταν το βγάλεις, πάρε το λιωμένο βούτυρο και άλειψε το σάμαλι με πινέλο. Χρησιμοποίησέ το όλο.
  • Έπειτα, χάραξε το σάμαλι βαθιά με μαχαίρι σε μικρά διαγώνια ή τετράγωνα κομμάτια και ρίξε το (χλιαρό ή κρύο) σιρόπι. Κούνα το να πάει παντού. Μην ανησυχείς αν φαίνεται πολύ. Θα το πιει όλο.

Μιαμ! Καλή όρεξη!  :)


Ακόμη: Φτιάξε κριτσίνια με σουσάμι! Ένα τραγανό και υγιεινό σνακ για όλους!


Εάν σου άρεσε αυτό το άρθρο, μοιράσου το! »»