Κριτσίνια με σουσάμι! Ένα τραγανό και υγιεινό σνακ για όλους!



Αλμυρά, γλυκά ή ...ουδέτερα, τα κριτσίνια σησαμιού είναι ιδανικά σκέτα ή  για να συνοδέψεις όλα τα dip που λατρεύεις!

αλμυρά, Γλυκά, Ελληνική κουζίνα, κουζίνα, Ορεκτικά, Σπιτικές Συνταγές, Συνταγές,


Η παρακάτω συνταγή είναι για ουδέτερη γεύση που μπορείς ‘’τσιμπώντας’’ λίγο παραπάνω το αλάτι ή τη ζάχαρη να τα φέρεις πιο κοντά στο γλυκό ή το αλμυρό, ανάλογα τις ορέξεις και τα συνοδευτικά σου!


Υλικά

  • 4 κούπες αλεύρι (σκληρό ή για όλες τις χρήσεις)
  • 3 κουταλιές σούπας γάλα φρέσκο (ή αραιωμένο εβαπορέ)
  • 1 κούπα νερό
  • 2 φακελάκια μαγιά
  • 1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • ½ κούπα ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο
  • 2 κούπες σουσάμι

Εκτέλεση

  • Ζεσταίνεις ελάχιστα το γάλα και διαλύεις μέσα τη μαγιά.
  • Κάνεις τρύπα στο αλεύρι και ρίχνεις τη μαγιά, το νερό, τη ζάχαρη και το αλάτι.
  • Ζυμώνεις μέχρι να γίνει ομοιόμορφο το μίγμα (πρόσθεσε ελεύθερα επιπλέον νερό ή αλεύρι αν χρειάζεται).
  • Σκέπασε τη ζύμη και άφησέ την 30 λεπτά να φουσκώσει.
  • Άνοιξε το ζυμάρι σε φύλλο ορθογώνιο περίπου 40x 50 και μην το κάνεις πιο παχύ από 5-6 χιλιοστά.
  • Πάρε μαχαίρι ή το ροδάκι της πίτσας και κόψε τα κριτσίνια σου σε λωρίδες.
  • Άλειψέ τις με το λάδι και ρολάρισέ τις στο σουσάμι.
  • Λάδωσε ένα ταψί ή στρώσε αντικολλητικό χαρτί και τοποθέτησε αραιά τα κριτσίνια σου.
  • Πασπάλισέ τα με το σουσάμι που περίσσεψε και στη συνέχεια, πιάσε τις δύο άκρες τους και τέντωσέ τα λίγο.
  • Ψήσε τα στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 15 λεπτά, ανάλογα πόσο καβουρδισμένα τα προτιμάς.

Παρομοίως, μπορείς να φτιάξεις αυθεντικά και πεντανόστιμα κουλούρια Θεσσαλονίκης.


Καλό κριτσάνισμα!



Εάν σου άρεσε αυτό το άρθρο, μοιράσου το! »»