Αλμυρά, γλυκά ή ...ουδέτερα, τα κριτσίνια σησαμιού είναι ιδανικά σκέτα ή για να συνοδέψεις όλα τα dip που λατρεύεις!
Η παρακάτω συνταγή είναι για ουδέτερη γεύση που μπορείς ‘’τσιμπώντας’’ λίγο παραπάνω το αλάτι ή τη ζάχαρη να τα φέρεις πιο κοντά στο γλυκό ή το αλμυρό, ανάλογα τις ορέξεις και τα συνοδευτικά σου!
Υλικά
- 4 κούπες αλεύρι (σκληρό ή για όλες τις χρήσεις)
- 3 κουταλιές σούπας γάλα φρέσκο (ή αραιωμένο εβαπορέ)
- 1 κούπα νερό
- 2 φακελάκια μαγιά
- 1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
- 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
- ½ κούπα ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο
- 2 κούπες σουσάμι
Εκτέλεση
- Ζεσταίνεις ελάχιστα το γάλα και διαλύεις μέσα τη μαγιά.
- Κάνεις τρύπα στο αλεύρι και ρίχνεις τη μαγιά, το νερό, τη ζάχαρη και το αλάτι.
- Ζυμώνεις μέχρι να γίνει ομοιόμορφο το μίγμα (πρόσθεσε ελεύθερα επιπλέον νερό ή αλεύρι αν χρειάζεται).
- Σκέπασε τη ζύμη και άφησέ την 30 λεπτά να φουσκώσει.
- Άνοιξε το ζυμάρι σε φύλλο ορθογώνιο περίπου 40x 50 και μην το κάνεις πιο παχύ από 5-6 χιλιοστά.
- Πάρε μαχαίρι ή το ροδάκι της πίτσας και κόψε τα κριτσίνια σου σε λωρίδες.
- Άλειψέ τις με το λάδι και ρολάρισέ τις στο σουσάμι.
- Λάδωσε ένα ταψί ή στρώσε αντικολλητικό χαρτί και τοποθέτησε αραιά τα κριτσίνια σου.
- Πασπάλισέ τα με το σουσάμι που περίσσεψε και στη συνέχεια, πιάσε τις δύο άκρες τους και τέντωσέ τα λίγο.
- Ψήσε τα στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 15 λεπτά, ανάλογα πόσο καβουρδισμένα τα προτιμάς.
Εάν σου άρεσε αυτό το άρθρο, μοιράσου το! »»
|
|
Tweet |