Φτιάξε τα καλύτερα γεμιστά που έχεις δοκιμάσει ποτέ!



Η αυθεντική συνταγή των παραδοσιακών γεμιστών με όλα τα κόλπα, τα αρώματα, τα χρώματα και την τέχνη που θα απογειώσει κυριολεκτικά αυτό το αγαπημένο ελληνικό πιάτο και θα σε εδραιώσει για τα καλά στα οικογενειακά τραπέζια!

Ελληνική κουζίνα, Κυρίως, Σπιτικές Συνταγές, Συνταγές,

Πρόκειται για σχετικά δύσκολο πιάτο, ακριβώς επειδή απαιτεί πολύ χρόνο για την προετοιμασία του και αρκετές γνώσεις για να πετύχει. 

Με τη συνταγή όμως αυτή, θα σου πετυχαίνει πάντα, θα μοσχοβολάει απίστευτα και η γεύση του θα είναι μοναδική. 


Ένα από τα μυστικά του; 

Μην περιοριστείς στα κλασσικά με ντομάτα και πιπεριά. 

Ακόμη κι αν όλοι μόνο αυτά τρώνε, βάλε έστω από ένα από τα λαχανικά που σου προτείνουμε και θα απογειωθεί το άρωμά των γεμιστών σου. Και στη γέμιση. ;)  

Καλά, ας τα πάρουμε απ΄την αρχή. Δοκίμασέ τη και μας λες!


Υλικά για τα γεμιστά
  • 3 ντομάτες μεγάλες κόκκινες (όχι μαλακές όμως)
  • 3 πιπεριές μεγάλες πράσινες
  • 2 μελιτζάνες φλάσκες μεγάλες
  • 2 κολοκύθια μεγάλα
  • 1 κούπα τριμμένη φρυγανιά
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • ½ κούπα νερό
  • 1 - 1.5 κουταλιά της σούπας αλάτι
  • ½ κουταλιά γλυκού πιπέρι
  • 3 μέτριες πατάτες


Υλικά για τη γέμιση
  • 20 κουταλιές της σούπας ρύζι καρολίνα (πάντα υπολογίζεις δύο κουταλιές ωμό ρύζι για κάθε γεμιστό)
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
  • 1 κούπα μαϊντανός
  • 1 κούπα δυόσμος
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • Αλάτι κατά προτίμηση
  • Πιπέρι κατά προτίμηση
  • 1 ποτήρι νερό
  • 150γρ. φέτα (μέτρια)
  • 1 πιπεριά


Ελληνική κουζίνα, Κυρίως, Σπιτικές Συνταγές, Συνταγές,


Εκτέλεση
  • Πλύνε καλά τα λαχανικά σου και ξεκίνησε να τα αδειάζεις κόβοντας το πάνω μέρος τους (καπάκι) και βγάζοντας το περιεχόμενό τους σε ένα μπολ.

    Τα μόνα που θα πετάξεις θα είναι τα σπόρια από τις πιπεριές και το περιεχόμενο από τις μελιτζάνες.

  • Πέρασε το περιεχόμενο του μπολ, τον μαϊντανό, το ένα κρεμμύδι, την πιπεριά (χωρίς τα σπόρια) και τον δυόσμο από το μπλέντερ μέχρι να γίνουν πολτός.

  • Σε μία κατσαρόλα ρίξε το ελαιόλαδο και σοτάρισε το άλλο κρεμμύδι.

    Ρίξε στην συνέχεια τον πολτό λαχανικών και όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης εκτός του ρυζιού και της φέτας και άφησέ τα να πάρουν μια βράση.

  • Χαμήλωσε τη φωτιά ώστε το μείγμα να σιγοβράζει και ρίξε το ρύζι ανακατεύοντας διαρκώς για να μην σου κολλήσει.

    Δοκίμασέ το, γιατί “τραβάει” πολύ αλάτι και ενδέχεται να χρειαστεί περισσότερο.

    Γενικά, προτίμησέ το αλμυρό για να εξισορροπήσει το περίβλημα. Μόλις το ρύζι μαλακώσει το αφαιρείς από τη φωτιά (λίγο πριν μαγειρευτεί δηλαδή).

  • Κόψε τη φέτα σε μικρούς κύβους και βάλε από έναν μέσα στα άδεια λαχανικά στο ταψί.

    Άρχισε να γεμίζεις τα λαχανικά με το ρύζι και πριν τα κλείσεις βάλε πάνω-πάνω από άλλον έναν κύβο φέτα.

  • Εάν κάποιο λαχανικό είναι μεγάλο και μακρουλό (π.χ. μελιτζάνα ή πιπεριά) βάλε το πλαγιαστά στο ταψί για να βυθιστεί όσο περισσότερο γίνεται στο ζουμί.

  • Πλύνε τις πατάτες, καθάρισέ τις και κόψε τις κυδωνάτες.

    Ρίξε τις έτσι κομμένες σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό που θα έχεις ρίξει 1 κουταλιά της σούπας αλάτι και άφησέ τις να μαλακώσουν λίγο.

    Μπορείς να τις δοκιμάζεις με το πηρούνι για να βλέπεις αν μαλάκωσαν.

  • Ρίξε τις πατάτες στο ταψί ανάμεσα και κάτω από τα γεμιστά σου για να τα στηρίξεις και στη συνέχεια ρίξε από πάνω το νερό, το αλάτι και το πιπέρι.

    Γαρνίρισέ τις με το ελαιόλαδο και πασπάλισε με την τριμμένη φρυγανιά.

  • Σειρά έχει ο φούρνος! Χρειάζεσαι 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου μία με μιάμιση ώρα στο αερόθερμο, αρκεί να έχεις το νου σου μη σωθεί το ζουμί και ίσως να γυρίσεις το ταψί για να μη σου καψαλιστούν τα γεμιστά που βρίσκονται στη μέσα πλευρά.


Υπομονή, τόση κούραση θα σε αποζημιώσει για τα καλά!  ;)



Εάν σου άρεσε αυτό το άρθρο, μοιράσου το! »»