Φέτος φτιάξε και στόλισε μοναδικά τα Χριστουγεννιάτικα μπισκότα σου με πανεύκολο γλάσο Royal Icing που θα φτιάξεις σε λίγα λεπτά!
Υλικά για τη ζύμη
- 2.5 κούπες βούτυρο λιωμένο (ή μαργαρίνη)
- 3 κούπες ζάχαρη
- 1/2 κουταλάκι γλυκού baking powder
- 3 αυγά (όχι παγωμένα/ βγάλε τα 1 ώρα πριν από το ψυγείο)
- 8 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μπορεί να ζητήσει παραπάνω η ζύμη σου βέβαια)
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 βανιλίτσες
Υλικά για το γλάσο Royal Icing
- 2 ασπράδια αυγού
- 700γρ. άχνη ζάχαρη
- 1 κουταλιά της σούπας φρεσκοστυμμένο και σουρωμένο χυμό λεμόνι
- Χρώματα ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας σου
- 1 βανιλίτσα
Ετοίμασε τη ζύμη από το προηγούμενο βράδυ
- Σε μίξερ (ή λεκάνη με το χέρι) ρίχνουμε ένα-ένα τα υλικά μας, χτυπώντας καλά (ξεκινάμε πάντα από τα υγρά και συνεχίζουμε με τις σκόνες αφήνοντας τελευταίο το αλεύρι)
- Μόλις πήξει η ζύμη και δεν μπορεί να την ανακατέψει άλλο το μίξερ συνεχίζεις να ρίχνεις το αλεύρι και ανακατεύεις με το χέρι
- Κόψε τη ζύμη στα 4, τύλιξέ την σε μεμβράνη και άσε την όλη νύχτα στο ψυγείο
Ετοίμασε το Royal Icing
- Εκτός από τα χρώματα, βάλε όλα τα υλικά σου σε ένα βαθύ μπολ και ανακάτεψέ τα καλά.
- Στη συνέχεια, θέλουν καλό χτύπημα για να αφρατέψει η κρέμα. Είτε χρησιμοποιείς μίξερ 5-6 λεπτάκια στο δυνατό είτε παίρνεις το μαστίγιο και αρχίζεις και χτυπάς αλύπητα μέχρι η κρέμα σου να γίνει πηχτή σα σιρόπι και ολόλευκη.
- Για τον χρωματισμό, χώρισε το γλάσο σε τόσα μέρη όσα τα χρώματα που θέλεις (αν είναι η πρώτη σου φορά προτείνω ένα χρώμα και λευκό άρα χωρίζεις σε δύο μέρη) και ρίξε 1-2 σταγόνες χρώμα με οδοντογλυφίδα ανακατεύοντας να πάει παντού.
- Αφήνεις το γλάσο σου στη συνέχεια στο δοχείο του, με μεμβράνη για 30 λεπτάκια και είναι έτοιμο για χρήση!
Πλάσε και ψήσε τα μπισκότα σου
- Βγάλε τη ζύμη από το ψυγείο και με έναν πλάστη άνοιξε ένα-ένα τα κομμάτια σε πάχος μισό εκατοστό. Κόψε με τα κουπ-πατ τα σχέδια που επιθυμείς και στρώσε τα σε βουτυρωμένο (ή με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος) ταψί.
- Ψήνεις στους 200 βαθμούς Κελσίου για περίπου 10 λεπτά διότι δεν σε ενδιαφέρει να ροδίσουν αφού θα τα στολίσεις!
- Μην ανησυχήσεις αν τα μπισκότα σου βγουν μαλακά απ΄το φούρνο. Μέχρι να κρυώσουν θα έχουν σφίξει!
Στόλισέ τα!
- Αφού έχεις βγάλει τα μπισκότα από τον φούρνο και έχουν κρυώσει τελείως, παίρνεις δίπλα σου τα μπολάκια με το γλάσο και αφού έχεις αποφασίσει τι σχέδιο θα ζωγραφίσεις, γεμίζεις τα εργαλεία σου.
- Ως προς τα εργαλεία μην κολλήσεις, κορνές ζαχαροπλαστικής, χωνάκι, σύριγγα, πλαστικό μπουκάλι από κέτσαπ με στόμιο, ό,τι σε βολέψει.
- Ως προς τη σύσταση του γλάσου, άμα το θες πιο σφιχτό πρόσθεσέ του ζάχαρη ενώ άμα το θες πιο νερουλό βάλε σταγόνες χλιαρό νεράκι.
- Σε μερικές συνταγές βάζουν πηχτό γλάσο για τα περιγράμματα και νερουλό για τα εσωτερικά γεμίσματα, δοκίμασέ το άμα σε βολεύει.
- Αφού τελειώσεις με τη ζωγραφική, άφησέ τα όλη νύχτα στο ταψί τους να στεγνώσει καλά το γλάσο σου.
Κάτι ακόμα...
- Μπορείς αν θες να κρεμάσεις τα μπισκότα σου στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο, αρκεί πριν το ψήσιμο να κάνεις μια τρύπα με το καλαμάκι μιας μπατονέτας (που θα έχεις αφαιρέσει το βαμβάκι) για να περάσεις την κορδέλα που θα το κρεμάσεις!
- Άμα σου περισσέψει ζύμη ή γλάσο, δεν τα πετάς! Η ζύμη σου μπαίνει στην κατάψυξη και το γλάσο σου στην ψύξη για 1-2 εβδομάδες!
- Μην περάσεις τα κουλουράκια σου με το κλασικό πινέλο με αυγό πριν τα ψήσεις, δεν θες να σου γυαλίσουν γιατί θα τα στολίσεις με το γλάσο.
- Αν θες σοκολατένιο γλάσο, ρίξε λίγο κακάο σε σκόνη πριν το χτυπήσεις.
- Δοκίμασε επίσης να διακοσμήσεις τα Χριστουγεννιάτικα μπισκότα και τα κέικ σου με την πιο εύκολη ζαχαρόπαστα!
Χωριό από πανεύκολα μπισκοτόσπιτα, έφτιαξες; ;)
Καλές γιορτές!
Εάν σου άρεσε αυτό το άρθρο, μοιράσου το! »»
|
|
Tweet |