Ιδέες για σνακ στο σχολείο και πώς να τα οργανώσεις όλα από την Κυριακή!




Πάρε ιδέες για λαχταριστά, σπιτικά και κυρίως εύκολα σνακ για υγιεινό κολατσιό των παιδιών στο σχολείο που ετοιμάζεις και οργανώνεις από την Κυριακή!

Σπίτι, καθαριότητα, νοικοκυριό, συνταγές μαγειρικής, σχολείο, παιδί, σνακ

Αντί κάθε πρωί να τρέχεις και να σπαζοκεφαλιάζεις για το σνακ των παιδιών στο σχολείο, αρκούν μόνο μερικές ιδέες για νόστιμα σνακ και μερικές λύσεις οργάνωσης και μετά, το μόνο που θα έχεις να κάνεις κάθε πρωί, θα είναι απλά να ανοίγεις το ψυγείο και να γεμίζεις τις σχολικές τσάντες! ;)

Για δεις πόσο εύκολο είναι, πρέπει πρώτα να χωρίσεις τα σνακ σε ομάδες και τα μικρά θα έχουν πολλές επιλογές από το καθετί! Κάθε ομάδα, τη βάζεις σε ξεχωριστό μπολ στο ψυγείο ώστε να είναι πιο εύκολο να διαλέγεις εσύ ή τα παιδιά μόνα τους!



Οι ομάδες που θα χωρίσεις τα σνακ είναι οι εξής: 
Φρούτα, λαχανικά,  γευματάκια και υγιεινά επιδόρπια.

Προτού όμως δούμε τις επιλογές σου, καλό είναι να ξέρεις πως:

 1. Θα χρειαστείς 4 μεγάλα μπολ με σκέπασμα για να αποθηκεύεις στο ψυγείο τις ομάδες σνακ για το σχολείο των παιδιών σου καθώς και 5 μικρότερα μπολ, ένα για κάθε παιδί και για κάθε ομάδα. 


2. Καλό είναι να αποφύγεις τα πλαστικά σακουλάκια για οικολογικούς και οικονομικούς λόγους. Ακόμη, καθαρά για λόγους υγείας, προσπάθησε να αποφύγεις το αλουμινόχαρτο καθώς αφήνει κατάλοιπα στα φαγητά που είναι βλαβερά για τον οργανισμό.


3. Τα παιδιά βαριούνται όταν τρώνε τα ίδια κάθε μέρα. Οπότε διάλεξε περισσότερα από ένα είδος φρούτου ή λαχανικού για την εβδομάδα γιατί θα στα φέρνουν πίσω όπως τα βάζεις.


4. Φτιάχνοντας από την Κυριακή τα σνακ σου, έχεις τη δυνατότητα να  μπερδέψεις και να ανακατέψεις περισσότερες από μία επιλογές, κάνοντας τα σνακ του παιδιού πιο πλούσια και πιο διασκεδαστικά! Γιατί, για παράδειγμα, να μείνεις μόνο σε μια επιλογή λαχανικού τη μέρα, ενώ μπορείς να κόψεις σε μικρές ράβδους το καρότο της Δευτέρας, το αγγουράκι της Τρίτης, το λάχανο της Πέμπτης και να τα ανακατέψεις, ώστε να δώσεις στο μικρό σου μια πλούσια πολύχρωμη επιλογή κάθε ημέρα; Κάνε λοιπόν ευφάνταστους και πολύχρωμους συνδυασμούς και φτιάξε ενδιαφέροντα σνακ όπως σου αρέσει!


Τώρα, πάμε να δούμε τις επιλογές σου; 


ΙΔΕΕΣ ΣΝΑΚ ΓΙΑ ΦΡΟΥΤΟ

Ανάλογα την εποχή και ανάλογα τις προτιμήσεις κάθε παιδιού, διάλεξε 3-4 διαφορετικά φρούτα ανά παιδί και ετοίμασέ τα για τα σνακ τους. 


Θα διαπιστώσεις κι εσύ, πως κάποια φρούτα είναι πιο εύκολα στην προετοιμασία από πριν και κάποια άλλα, είναι πιο δύσκολα και μπορείς μόνο την τελευταία στιγμή να τα κόψεις/ετοιμάσεις. 


Επειδή όμως όλα τα φρούτα είναι σημαντικά, τουλάχιστον ένα ή δύο από τα φρούτα της εβδομάδας μπορεί να είναι άκοπο και ολόκληρο στο μπολ της ομάδας αυτής, ώστε να μην αλλοιωθεί.

 

Τα "εύκολα" φρούτα που χωρίζονται εύκολα σε μερίδες και δεν αλλοιώνονται είναι το σταφύλι, τα κεράσια, το καρπούζι ή το πεπόνι και το μάνγκο αν τα κόψεις σε μερίδες και το κλείσεις σε ατομικά μπολάκια.

 

Τα πιο “δύσκολα” φρούτα είναι το μήλο που μαυρίζει αν το κόψεις, οι φράουλες και τα βατόμουρα που λιώνουν εύκολα, το πορτοκάλι και το μανταρίνι που "ξεραίνονται" αν τα κόψεις μερίδες από πριν. Γι’ αυτό, βάλε τα ολόκληρα στα μπολάκια και τα καθαρίζεις το ίδιο πρωί ή τα καθαρίζει το ίδιο το μικρό σου, αν για παράδειγμα είναι μανταρίνια.


ΙΔΕΕΣ ΣΝΑΚ ΓΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΟ


- Αγγουράκια κομμένα

- Καροτάκια κομμένα σε λεπτές ράβδους

- Ντοματάκια μικρά

- Φύλλα μαρουλιού

- Φύλλα λάχανου

- Μπαστουνάκια πιπεριάς

- Άλλα κηπευτικά της εποχής όπως π.χ. ραπανάκια


Ή μπορείς να αναμείξεις όλα τα παραπάνω λαχανικά και να τα μοιράσεις σε 5 ατομικά μπολάκια για όλη την εβδομάδα.


ΙΔΕΕΣ ΣΝΑΚ ΓΕΥΜΑΤΑΚΙ


Σαντουιτσάκια! 


Με γαλοπούλα και τυρί τοστ είναι το πιο διαδεδομένο, αλλά απλά βάλε τη φαντασία σου να δουλέψει και “στρίμωξε” μέσα στο σαντουιτσάκι ό,τι θες. Από ελίτσες χωρίς κουκούτσι και τυρί τύπου philadelphia, μέχρι φέτα, αυγό και λαχανικά! Θυμίσου μόνο να μην είναι ποτέ τα ίδια για να μην βαρεθούν τα μικρά, μοίρασέ τα σε μπολάκια και έτοιμα για όλη την εβδομάδα!


Πιτάκια! 


Τυροπιτάκια, λουκανικοπιτάκια, σπανακοπιτάκια και όποιο άλλο είδος πίτας αρέσει στα μικρά σου, μπορείς να το φτιάξεις, να το μοιράσεις σε μπολ και έτοιμο το σνακ!


Wraps- αραβικές πίτες!


Τα wraps είναι αγαπημένο σνακ για τα παιδιά και προσφέρεται όπως και τα σαντουιτσάκια για πολλούς συνδυασμούς και δημιουργικότητα. Τόνος, κοτόπουλο, γαλοπούλα, διάφορα τυριά και λαχανικά, το κάνουν ένα πεντανόστιμο και υγιεινό γευματάκι.


Ξηροί καρποί! 


Αν τα μικρά σου δεν έχουν αλλεργίες, μια χούφτα αμύγδαλα, φιστίκια, καρύδια και φουντούκια, άψητα και ανάλατα είναι ίσως το πιο υγιεινό σνακ για τα παιδιά.


ΙΔΕΕΣ ΣΝΑΚ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ


Αποξηραμένα φρούτα 


Έχει πολλά φρούτα να διαλέξεις όπως σταφίδες, ανανάς, χουρμάδες και ξερά βερίκοκα, καθώς είναι το τέλειο φυσικό γλυκάκι χωρίς ζάχαρη, που θα αρέσει σε όλα τα παιδιά.


Γιαουρτάκια!


Σκέτα, με φρούτα, με μέλι και ξηρούς καρπούς είναι το τέλειο επιδόρπιο που θα δώσει ενέργεια και βιταμίνες στα παιδιά. Προσοχή μόνο στην συντήρηση διότι θέλει ψυγείο μέχρι να καταναλωθεί. Αν θέλεις, μπορείς να φτιάξεις το δικό σου σπιτικό γιαούρτι με μόνο δύο υλικά πατώντας εδώ!


Σπιτικό κέικ! 


Φτιάξε ένα κέικ την Κυριακή και κόψε το σε κομμάτια που θα μοιράσεις σε ατομικά μπολάκια για όλη την εβδομάδα! Από ένα απλό κέικ ή ένα κέικ γεωγραφίας μέχρι κέικ λεμονιού με σιρόπι και γλάσο, όλα θα αρέσουν στα παιδιά!


Σπιτικά μπισκότα 


Υγιεινά χωρίς ψήσιμο με βρώμη. Είναι μια εύκολη, δοκιμασμένη και υγιεινή συνταγή για υπέροχα μαλακά μπισκοτάκια που θα γίνουν τα αγαπημένα σας!


Σπιτικές μπάρες


Φτιάξε μοναδικές υγιεινές μπάρες ενέργειας με ξηρούς καρπούς, μέλι, κομμάτια αποξηραμένων φρούτων και σουσάμι και πρόσφερε στα παιδιά σου ένα σούπερ υγεινό και θρεπτικό σνακ.


Όπως είδες, ένα οικονομικό και υγιεινό κολατσιό για τα παιδιά στο σχολείο, είναι μόνο θέμα ιδεών και φαντασίας. Όλα τα άλλα, πλέον τα έχεις!


Διάβασε ακόμα:


Εάν σου άρεσε αυτό το άρθρο, μοιράσου το! »»