Πώς να κόψεις το κάπνισμα



Εάν το θέλεις πραγματικά, προσπάθησες αλλά σου φαίνεται δύσκολο, ρίξε μια ματιά σε μερικές όχι και τόσο συνηθισμένες συμβουλές και αλήθειες για να κόψεις το κάπνισμα μια για πάντα!

Ιδέες, Κάπνισμα, Νικοτίνη, Συμβουλές, Τσιγάρο, Υγεία, Πρακτικά



Ο νόμος του εθισμού
Η νικοτίνη είναι τέτοιου είδους ουσία που όπως και τα ναρκωτικά, “επαναπρογραμματίζει” τον εγκέφαλό μας ώστε να την αποζητά σε ίσες ή μεγαλύτερες ποσότητες. 

Όλη σου η σκληρή δουλειά, ακόμη και χρόνια ολόκληρα χωρίς νικοτίνη, μπορούν να εξανεμιστούν με μόνο ένα τσιγάρο. 

Από τη στιγμή που θα το κόψεις, ξέχασέ το. Μην κάνεις το λάθος να το ξαναβάλεις στο στόμα σου γιατί το πιθανότερο, το έχεις χάσει το παιχνίδι.


Για πάντα;
Ένας τόσο μακροπρόθεσμος στόχος πολλές φορές μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά στην ψυχολογία σου και να καταστρέψει την προσπάθειά σου. 

Δεν ξεκινάς σπουδές λέγοντας θα πάρω το Νόμπελ, σωστά; Άρα, βάλε μικρούς στόχους που μπορείς να καταφέρεις. 

Πες για παράδειγμα, θα κόψω το κάπνισμα για 3 μήνες και βλέπουμε.


Πένθος κανονικό!
Η χημική σου εξάρτηση από τη νικοτίνη είναι τόσο ισχυρή που έχει εισβάλει σε κάθε τομέα της ζωής, της σκέψης και των συναισθημάτων σου. Σαν κανονική σχέση δηλαδή! 

Άρα, έχε στο πίσω μέρος του μυαλού σου πως το κόψιμο του τσιγάρου ενδέχεται στην αρχή να μοιάζει με χωρισμό, με πένθος, να εμπλέκει συναισθήματα δυνατά και να νιώθεις θλίψη. 

Μην ανησυχείς όμως, είναι μια διαδικασία που πρέπει να περάσεις και θα είναι πολύ πιο ανώδυνη τώρα που ξέρεις γιατί νιώθεις έτσι!


Πείνα ή παραπάνω κιλά;
Ως τώρα, είχες συνηθίσει να ξεχνάς ή να αντικαθιστάς την πείνα σου με ένα τσιγάρο. Είχες εύκολη συγκέντρωση στις πνευματικές σου δραστηριότητες και δεν πεινούσες τόσο συχνά. 

Η λύση δεν είναι να τρως περισσότερο. Η λύση είναι να μοιράζεις το φαγητό σου σε μικρά σνακ πολλές φορές την ημέρα, στην αρχή αντικαθιστώντας τα τσιγάρα σου και στη συνέχεια όλο και πιο αραιά μέχρι ο οργανισμός σου να συνηθίσει σε ένα φυσιολογικό πρόγραμμα πρόσληψης τροφής.


Μην αλλάξεις συνήθειες και φίλους
Πολλοί πιστεύουν ότι αν απομακρυνθούν από φίλους καπνιστές, αν δεν πάνε στις καθιερωμένες βραδιές με φίλους, αποφύγουν εξόδους και κοινωνικές συναναστροφές, θα είναι ευκολότερο για να κόψουν το τσιγάρο. 

Παρόλο που μπορεί να βοηθά αυτό τις πρώτες μέρες, στην πορεία σίγουρα θα καταστρέψει την προσπάθεια. 

Συνήθειες, φίλοι και χόμπι που μας φέρνουν χαρά πρέπει να συνεχιστούν κανονικά, χωρίς τσιγάρο έτσι ώστε η στέρηση που νιώθουμε να είναι μόνο για τη νικοτίνη και όχι για όλη μας την κοινωνική ζωή!


Υπάρχουν μόνο δύο σωστοί λόγοι για να ανάψεις ένα τσιγάρο αφού κατάφερες και το έκοψες: Είτε για να το ξαναξεκινήσεις και να καταστρέψεις την υγεία σου, είτε για να αηδιάσεις τόσο που να μην το ξανασκεφτείς ποτέ! ;)



Εάν σου άρεσε αυτό το άρθρο, μοιράσου το! »»