Γενικές συμβουλές για τη διατήρηση τροφίμων στην κατάψυξη



Τώρα που ξέρεις ότι η κατάψυξη είναι ο καλύτερος φίλος σου διότι σε γλιτώνει από χρήμα, κόπο και πολύ χρόνο, ήρθε η στιγμή να μάθεις τα πιο σημαντικά μυστικά της για ακόμη πιο εύκολη χρήση της. 

Διατροφή, Κατάψυξη, Νοικοκυριό, Οικονομία, Πρακτικά, κουζίνα, Συνταγές,


Μάθε τον ιδανικό τρόπο και χρόνο κατάψυξης, τα ιδανικά δοχεία αποθήκευσης, πώς να χειριστείς την κάθε ομάδα τροφίμων και άλλα πολλά!

Πάμε:

 Ο ιδανικός τρόπος κατάψυξης των περισσότερων τροφίμων, ωμών ή μαγειρεμένων, είναι οι σακούλες τροφίμων εάν αφαιρέσεις τον αέρα που περιέχουν για να αποφύγεις τη δημιουργία βακτηριδίων.

Μπορείς να το καταφέρεις αυτό, είτε αγοράζοντας ειδικά σακούλια που προσαρμόζονται στις ηλεκτρικές σκούπες για αφαίρεση του αέρα, ή απλά, με ένα καλαμάκι που θα ρουφήξεις τον περιττό αέρα.



Αλλιώς, προτίμησε γενικά τα τετράγωνα ή ορθογώνια δοχεία,
γυάλινα κυρίως, ενώ μπορείς να αποθηκεύεις τα τρόφιμά σου και σε πλαστικά. 


Επίσης, εάν πρόκειται για στερεά τρόφιμα, μπορείς να τα αποθηκεύεις και τυλιγμένα σε μεμβράνη. Το αλουμινόχαρτο, παρότι ενδείκνυται σαν υλικό για κατάψυξη, είναι δύσκολο να το αφαιρέσεις μετά καθώς κολλάει στα φαγητά.

Εάν βέβαια έχεις χρόνο να ξεπαγώσουν λίγο οι τροφές σου, αφαιρείται κι αυτό ευκολότατα, οπότε μπορείς να το χρησιμοποιείς άφοβα.





Εάν πρόκειται να καταψύξεις υγρά ή σούπες ή χυμούς, άφησε λίγο χώρο στο μπολ ή τη σακούλα σου διότι κατά την κατάψυξη τα υγρά φουσκώνουν και ενδέχεται να υπερχειλίσουν ή να σου σπάσουν τα γυάλινα μπολ.




Εάν πρέπει να ζεματίσεις τα τρόφιμα πριν τα καταψύξεις τότε η διαδικασία είναι η εξής: Ρίξε τα σε βραστό νερό για τα λεπτά που χρειάζονται και στη συνέχεια σε παγωμένο νερό. 

Στράγγισέ τα και στέγνωσέ τα πολύ καλά προτού τα βάλεις στην κατάψυξη.




Τα κατεψυγμένα λαχανικά δεν χρειάζονται απόψυξη πριν τα μαγειρέψεις. Άδειασε κατευθείαν τη συσκευασία τους στην κατσαρόλα σου και μαγείρεψέ τα αμέσως.

Διατροφή, Κατάψυξη, Νοικοκυριό, Οικονομία, Πρακτικά, κουζίνα, Συνταγές,




Η ιδανική θερμοκρασία κατάψυξης είναι μεταξύ -10 και -18 βαθμών Κελσίου, διότι έτσι αποφεύγεις καλύτερα τη δημιουργία βακτηριδίων. Πάντως, οποιαδήποτε θερμοκρασία από -2 βαθμούς και άνω, είναι μια χαρά.




Εάν ένα τρόφιμο ξεπαγώσει μην το ξαναβάλεις σε καμία περίπτωση στην ψύξη ή την κατάψυξη, προτού το μαγειρέψεις! 

Ειδικά αν πρόκειται για μαγειρεμένη τροφή, τότε δεν μπορείς να το κάνεις τίποτε άλλο παρά να το καταναλώσεις. 

Αυτό, διότι μόνο μία φορά μπορεί να καταψυχθεί μία μαγειρεμένη τροφή εάν δεν θέλεις να κινδυνεύσει η υγεία σου.



Οι προτεινόμενοι χρόνοι κατάψυξης των τροφίμων, αφορούν κυρίως την ποιότητά τους καθώς η ασφάλειά σου είναι εγγυημένη για πολύ περισσότερο καιρό. 

Καλό είναι όμως, να καταναλώνεις τις τροφές που έχεις καταψύξει στον χρόνο που προτείνεται, για να λαμβάνεις όλα τα θρεπτικά συστατικά και την καλύτερη δυνατή ποιότητα και γεύση τους.

Εάν σου άρεσε αυτό το άρθρο, μοιράσου το! »»