Τώρα που ξέρεις ότι η κατάψυξη είναι ο καλύτερος φίλος σου διότι σε γλιτώνει από χρήμα, κόπο και πολύ χρόνο, ήρθε η στιγμή να μάθεις τα πιο σημαντικά μυστικά της για ακόμη πιο εύκολη χρήση της.
Μάθε τον ιδανικό τρόπο και χρόνο κατάψυξης, τα ιδανικά δοχεία αποθήκευσης, πώς να χειριστείς την κάθε ομάδα τροφίμων και άλλα πολλά!
Πάμε:
Ο ιδανικός τρόπος κατάψυξης των περισσότερων τροφίμων, ωμών ή μαγειρεμένων, είναι οι σακούλες τροφίμων εάν αφαιρέσεις τον αέρα που περιέχουν για να αποφύγεις τη δημιουργία βακτηριδίων.
Μπορείς να το καταφέρεις αυτό, είτε αγοράζοντας ειδικά σακούλια που προσαρμόζονται στις ηλεκτρικές σκούπες για αφαίρεση του αέρα, ή απλά, με ένα καλαμάκι που θα ρουφήξεις τον περιττό αέρα.
Αλλιώς, προτίμησε γενικά τα τετράγωνα ή ορθογώνια δοχεία, γυάλινα κυρίως, ενώ μπορείς να αποθηκεύεις τα τρόφιμά σου και σε πλαστικά.
Επίσης, εάν πρόκειται για στερεά τρόφιμα, μπορείς να τα αποθηκεύεις και τυλιγμένα σε μεμβράνη. Το αλουμινόχαρτο, παρότι ενδείκνυται σαν υλικό για κατάψυξη, είναι δύσκολο να το αφαιρέσεις μετά καθώς κολλάει στα φαγητά.
Εάν βέβαια έχεις χρόνο να ξεπαγώσουν λίγο οι τροφές σου, αφαιρείται κι αυτό ευκολότατα, οπότε μπορείς να το χρησιμοποιείς άφοβα.
Εάν πρόκειται να καταψύξεις υγρά ή σούπες ή χυμούς, άφησε λίγο χώρο στο μπολ ή τη σακούλα σου διότι κατά την κατάψυξη τα υγρά φουσκώνουν και ενδέχεται να υπερχειλίσουν ή να σου σπάσουν τα γυάλινα μπολ.
Εάν πρέπει να ζεματίσεις τα τρόφιμα πριν τα καταψύξεις τότε η διαδικασία είναι η εξής: Ρίξε τα σε βραστό νερό για τα λεπτά που χρειάζονται και στη συνέχεια σε παγωμένο νερό.
Εάν βέβαια έχεις χρόνο να ξεπαγώσουν λίγο οι τροφές σου, αφαιρείται κι αυτό ευκολότατα, οπότε μπορείς να το χρησιμοποιείς άφοβα.
Στράγγισέ τα και στέγνωσέ τα πολύ καλά προτού τα βάλεις στην κατάψυξη.
Ειδικά αν πρόκειται για μαγειρεμένη τροφή, τότε δεν μπορείς να το κάνεις τίποτε άλλο παρά να το καταναλώσεις.
Αυτό, διότι μόνο μία φορά μπορεί να καταψυχθεί μία μαγειρεμένη τροφή εάν δεν θέλεις να κινδυνεύσει η υγεία σου.
Οι προτεινόμενοι χρόνοι κατάψυξης των τροφίμων, αφορούν κυρίως την ποιότητά τους καθώς η ασφάλειά σου είναι εγγυημένη για πολύ περισσότερο καιρό.
Καλό είναι όμως, να καταναλώνεις τις τροφές που έχεις καταψύξει στον χρόνο που προτείνεται, για να λαμβάνεις όλα τα θρεπτικά συστατικά και την καλύτερη δυνατή ποιότητα και γεύση τους.
Και τώρα, μπορείς να μάθεις λίγα περισσότερα μυστικά για τον ιδανικό χειρισμό κατάψυξης για τις βασικές ομάδες τροφίμων.
Εάν σου άρεσε αυτό το άρθρο, μοιράσου το! »»
|
|
Tweet |