Το παράκανες μήπως με το αλάτι; Νόστιμες εναλλακτικές για τα φαγητά σου!



Εάν κι εσύ νιώθεις ότι δεν πάει άλλο με τόσο αλάτι που λαμβάνουμε από κάθε μα κάθε τροφή στις μέρες μας και ψάχνεις εναλλακτικές για υγιεινότερα αλλά εξίσου νόστιμα φαγητά, δοκίμασε μερικές ιδέες.

αλάτι, Ιδέες, μαγειρική, Συνταγές, Εναλλακτικά, υγεία


Ναι, όλοι λατρεύουμε τα παστά και ειδικά όλα τα σπιτικά παστά, όμως οι λιχουδιές αυτές δεν είναι για κάθε μέρα. Οφείλεις να μετριάσεις το αλάτι που βάζεις στο φαγητό εάν θέλεις μια καλή υγεία για εσένα και την οικογένειά σου. Δες πως:


Άλλαξε τρόπο μαγειρέματος

Αντί να ψήνεις το φαγητό στον φούρνο, σοτάρισέ το, ψήσε το στο γκριλ ή ακόμη καλύτερα, στα κάρβουνα. Θα πάρει άλλη γεύση και μυρωδιά χωρίς να προσθέσεις τίποτε άλλο.

 Όξινα

Λεμόνι ή ξύδι, ό,τι σου αρέσει ή ταιριάζει περισσότερο στο κάθε φαγητό, θα δώσουν την απαραίτητη ένταση στη γεύση και θα σε κάνουν να μη σκεφτείς καθόλου το αλάτι.

Μαρινάδες

Μην μαγειρεύεις σχεδόν τίποτε και ειδικά κρέας χωρίς να έχεις αφήσει τουλάχιστον μερικές ώρες πριν σε μαρινάδα της αρεσκείας σου.

Κρεμμύδι, σκόρδο, πιπεριά

Οι τρεις σωματοφύλακές σου, κυριολεκτικά. Θα σκεπάσουν κάθε ανοστιά, θα δώσουν δυνατό άρωμα και γεύση και θα σε βοηθήσουν να εκτοπίσεις για τα καλά το αλάτι από τη ζωή σου. Βέβαια, υπάρχει η περίπτωση να εκτοπίσεις και την κοινωνική σου ζωή αν το παρακάνεις, οπότε μια τσίχλα μέντας, ας την έχεις πάντα εύκαιρη. :P

Αλκοόλ

Είναι γνωστή η προτίμηση των Αμερικανών στο ουίσκι ως προσθήκη στο μαγείρεμα μπριζόλας. Εμείς, περισσότερο χρησιμοποιούμε κρασιά. Υπάρχουν όμως δεκάδες ιδέες για να εντάξεις το αλκοόλ στις συνταγές σου και να δώσεις τέτοια γεύση που το αλάτι θα είναι περιττό.

Μυρωδικά, σουσάμι, μπαχαρικά και βότανα

Είναι γνωστή η ρίγανη ως το τέλειο μυρωδικό αντί για αλάτι, εξ' ού και το σκεύασμα από ρίγανη που πωλείται στο εμπόριο ως υποκατάστατο του αλατιού. Παρόλα αυτά, έχουμε τόσα μυρωδικά και μπαχάρια που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να ενισχύσεις τη γεύση του φαγητού σου, δοκίμασέ τα όλα. Χώρια που θα κάνουν καλό και στην υγεία σου! 


Πουρές λαχανικών

Πολλοί δεν το θεωρούν αποτελεσματικό αλλά όντως βοηθά πολύ στη γεύση. Ψιλοκόψε ή λιώσε διάφορα λαχανικά μαζί και φτιάξε σάλτσες, πουρέ και γενικά το δικό σου υπερ-αρωματικό και γευστικό γαρνίρισμα για τα πιάτα σου.


Τυρί τριμμένο

Φυσικά, τα τυριά περιέχουν αλάτι και ειδικά το κεφαλοτύρι αλλά είναι σίγουρα προτιμότερο από το καθεαυτό. Γενικά όμως, προτίμησε λιγότερο αλατισμένα τυριά και δώσε έναν ακόμη πιο έντονο τόνο νοστιμιάς στα ανάλατα φαγητά.


Βέβαια, όοοολο αυτό το αλάτι που θα σου περισσέψει δεν χρειάζεται να το πετάξεις. Δες εδώ τις απίστευτες χρήσεις του αλατιού και σταμάτα να το τρως!  :)





Εάν σου άρεσε αυτό το άρθρο, μοιράσου το! »»