Πώς να διατηρήσεις τα φρέσκα λαχανικά στην κατάψυξη για όλον τον χρόνο



Το κάνουν πολύ επιτυχημένα οι εταιρείες τροφίμων για δεκαετίες, γιατί όχι κι εσύ; Διάλεξε τα πιο νόστιμα λαχανικά στην εποχή τους, κατέψυξέ τα και έχε όλον τον χρόνο τα οικονομικότερα και πιο υγιεινά καλούδια, με όλα τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες τους!

Διατροφή, Κατάψυξη, Νοικοκυριό, Οικονομία, Πρακτικά, DIY, κουζίνα,



Αν δεν έχεις μυηθεί στα καλά της κατάψυξης, μπορείς να ρίξεις μια ματιά στα γενικά μυστικά και τους χρόνους κατάψυξης τροφίμων για γενικές οδηγίες. Αλλιώς διάβασε πώς μπορείς να προετοιμάσεις και να καταψύξεις σωστά όλα τα λαχανικά για όλον τον χρόνο!



Τα βήματα
  • Φρόντισε να επιλέγεις πάντοτε λαχανικά στην καλύτερη κατάστασή τους χωρίς αλλοιωμένα μέρη.
  • Πλύνε πολύ καλά όλα τα λαχανικά πριν τα καταψύξεις
  • Στέγνωσέ τα ακόμη πιο καλά, διότι κάθε σταγόνα υγρασίας θα τα μαλακώσει και θα τα αλλοιώσει.
  • Αφαίρεσε περίβλημα, κοτσάνια και γενικά όλα τα μέρη που δεν καταναλώνονται ή δεν θα μαγειρέψεις
  • Ετοίμασε τα λαχανικά σου στην μορφή που θέλεις να τα καταναλώσεις.
    Για παράδειγμα, κόψε τα μπρόκολα σε μικρά κομμάτια, αφαίρεσε τα κουκούτσια από τα αβοκάντο ή λιώσε τις πατάτες εάν θέλεις να τις χρησιμοποιήσεις για πουρέ.
  • Εάν τα λαχανικά σου μαυρίζουν, όπως π.χ. οι πατάτες, τότε ρίξε τους λίγο χυμό λεμονιού πριν τις τοποθετήσεις στο δοχείο αποθήκευσης.
  • Προτίμησε σακούλες τροφίμων για την αποθήκευσή τους και φρόντισε να ρουφήξεις όλον τον κενό αέρα (με ηλεκτρική σκούπα ή ρουφώντας με ένα απλό καλαμάκι).
  • Βάλε τα πλυμένα, στεγνά, καθαρισμένα και κομμένα κομμάτια λαχανικών σε ένα ταψάκι (αραιά και σε μία στρώση) και για όσο χρειάζεται στην κατάψυξη μέχρι να κοκαλώσουν. 
  • Έπειτα, τοποθέτησέ τα στις σακούλες τροφίμων και γράψε σε ετικέτα την ημερομηνία κατάψυξής τους.

Διατροφή, Κατάψυξη, Νοικοκυριό, Οικονομία, Πρακτικά, DIY, κουζίνα,

Για την απόψυξή τους, βγάλε τα από την κατάψυξη και ρίξε τα παγωμένα στην κατσαρόλα σου. Δεν χρειάζεται να περιμένεις να ξεπαγώσουν. 

Εάν βέβαια, θέλεις να τα καταναλώσεις ωμά και όχι να τα προσθέσεις στο φαγητό σου, ή να τα επεξεργαστείς (όπως τα αμπελόφυλλα για να τυλίξεις τα ντολμαδάκια σου) τοποθέτησέ τα στην ψύξη του ψυγείου από το βράδυ. 

Καλό είναι να τα ελέγχεις στο ψυγείο σου, ώστε να μην τα αφήσεις να ξεπαγώσουν εντελώς και να μην μαλακώσουν πολύ αλλά να τα σερβίρεις όσο είναι ακόμη κρύα και τραγανά.

Προσοχή
Δεν καταψύχονται το ίδιο καλά όλα τα λαχανικά και όλες οι ποικιλίες τους. Για να σιγουρευτείς για το αποτέλεσμα και προτού αποπειραθείς να καταψύξεις μεγάλες ποσότητες από το αγαπημένο σου λαχανικό, δοκίμασε με μια μικρή ποσότητα και εάν ικανοποιηθείς από το αποτέλεσμα, προχώρησε άφοβα!



Εάν σου άρεσε αυτό το άρθρο, μοιράσου το! »»