Ζύμη για ψωμί, πίτες και μπισκότα στην κατάψυξη



Εάν θέλεις να έχεις πάντοτε φρέσκο μοσχομυριστό ψωμί, όλες τις πίτες σου έτοιμες στη στιγμή και σπιτικά αχνιστά μπισκότα στον μισό χρόνο και χωρίς να ζυμώνεις κάθε μέρα, τότε υπάρχει λύση!

Διατροφή, Κατάψυξη, Νοικοκυριό, Οικονομία, Πρακτικά, κουζίνα, Συνταγές,


Πλέον, δεν χρειάζεται να ζυμώνεις άδικα μεγάλες ποσότητες ψωμιού, πιτών και μπισκότων μόνο και μόνο επειδή μπήκες στον κόπο που σίγουρα δεν πρόκειται να καταναλωθούν. 

Μπορείς, αφού ρίξεις μια ματιά στα γενικά μυστικά και χρόνους κατάψυξης τροφίμων, να προετοιμάζεις τις ζύμες σου, να τις καταψύχεις σε συγκεκριμένες ποσότητες και να ψήνεις μόνο ότι τραβάει η όρεξή σου να καταναλώσεις! 
Ή μπορείς να τα καταψύχεις όταν ψηθούν.

Μάθε πώς:

  • ΨΩΜΙ


    Ζύμη 
    Μπορείς να καταψύξεις ζύμη για ψωμί με δύο τρόπους. Είτε προψημένα είτε ωμά. 

    Σύμφωνα με τον πρώτο τρόπο, μπορείς να ζυμώσεις τα φραντζολάκια σου, να τα αφήσεις να φουσκώσουν, να τα προψήσεις (τα αφαιρείς από τον φούρνο 10 λεπτά πριν να είναι έτοιμα) και να τα καταψύξεις τυλίγοντάς τα σε μεμβράνη. 

    Όταν θέλεις να τα καταναλώσεις, τα βγάζεις από την κατάψυξη το προηγούμενο βράδυ και το πρωί τα ψήνεις.



    Σύμφωνα με τον δεύτερο τρόπο, ζυμώνεις την ζύμη σου, πλάθεις τα φραντζολάκια και στη συνέχεια τα τυλίγεις σφιχτά δύο φορές με μεμβράνη. 

    Για να τα ξεπαγώσεις, τα βγάζεις από την κατάψυξη το βράδι και τα τοποθετείς στην ψύξη. Το πρωί, αφαιρείς την μεμβράνη, τα αφήνεις σε θερμοκρασία δωματίου για να φουσκώσουν και στη συνέχεια τα ψήνεις. 

    Μπορείς να τα διατηρήσεις στην κατάψυξη έως και 3 μήνες.



    Έτοιμο ψωμί 
    Είτε το έψησες εσύ, είτε το αγόρασες έτοιμο, τύλιξε σφιχτά το ψωμί σου σε μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο και κατέψυξέ το άφοβα για 3-6 μήνες. 

    Για να το ξεπαγώσεις, απλά το προηγούμενο βράδυ, βγάλε το από την κατάψυξη και το πρωί θα είναι έτοιμο!

    Εάν ένα ολόκληρο φραντζολάκι ψωμί δύσκολα το καταναλώνεις, κόψε το ψωμί σου φέτες και κατέψυξέ τις ξεχωριστά αφού τις τυλίξεις σε μεμβράνη.


    • ΠΙΤΕΣ


      Ζύμη 
      Όπως και παραπάνω με το ψωμί, μπορείς είτε να προψήσεις τις πίτες σου και να τις καταψύξεις με μεμβράνη, είτε να τις ζυμώσεις, να τις ξεπαγώσεις, βάζοντας τις στην ψύξη από το βράδυ και στη συνέχεια, σε θερμοκρασία δωματίου για να φουσκώσουν. 

      Όταν είναι έτοιμες, τις πλάθεις, προσθέτεις την γέμιση της αρεσκείας σου και τις ψήνεις. Διατηρούνται για 3 μήνες.


      Διατροφή, Κατάψυξη, Νοικοκυριό, Οικονομία, Πρακτικά, κουζίνα, Συνταγές,


      Έτοιμες πίτες
      Η διαδικασία κατάψυξης είναι πολύ εύκολη για πίτες κάθε είδους. Αρκεί να τυλίξεις σφιχτά σε μεμβράνη ολόκληρη την πίτα σου ή σε μερίδες και να καταψύξεις. 

      Διατηρείται έως και 3 μήνες ανάλογα το περιεχόμενό της. Για να την ξεπαγώσεις, βγάζεις από την κατάψυξη και αφήνεις την πίτα σου σε θερμοκρασία δωματίου για μερικές ώρες (ανάλογα πόσο μεγάλο είναι το κομμάτι). 

      Η κατάψυξη μπορεί να διατηρηθεί έως και 3 μήνες.


      • ΜΠΙΣΚΟΤΑ


        Ζύμη 
        Αφού ζυμώσεις το μείγμα για τα μπισκότα σου, χώρισέ το σε κομμάτια ανάλογα τις ποσότητες μπισκότων που θέλεις να ψήνεις κάθε φορά.

        Μετά, τύλιξέ το δύο φορές και πολύ σφιχτά σε μία μεμβράνη, γράψε επάνω το είδος της ζύμης και την ημερομηνία παρασκευής της και έτοιμο! 

        Όταν θελήσεις να χρησιμοποιήσεις την κατεψυγμένη ζύμη σου, τότε βγάλε την από την κατάψυξη μερικές ώρες πριν και μόλις ξεπαγώσει μπορείς να την πλάσεις κανονικά όπως κάνεις συνήθως. 

        Ο ιδανικός χρόνος κατάψυξης είναι περίπου 6 εβδομάδες.

        Εάν καταψύξεις περισσότερες από μία ζύμες για διαφορετικά μπισκότα, θυμήσου να γράψεις επάνω το είδος της ζύμης για να μην μπερδέψεις τις γεύσεις!


        Έτοιμα μπισκότα 
        Εάν έψησες ή αγόρασες πολλά μπισκότα και δεν θέλεις να τα πετάξεις, μπορείς άφοβα να τα καταψύξεις για περίπου 1 μήνα! 

        Όπως και με τη ζύμη, τα τυλίγεις και πάλι δύο φορές σφιχτά με μεμβράνη και αναγράφεις την ημερομηνία κατάψυξής τους. 

        Τα ξεπαγώνεις λίγες ώρες πριν την κατανάλωση και εάν τα θέλεις ζεστά μπορείς να τα βάλεις για 15 λεπτά στον φούρνο στους 120 βαθμούς ή στον φούρνο μικροκυμμάτων για 20 - 50 δευτερόλεπτα (ανάλογα το μέγεθός τους).



        Εάν σου άρεσε αυτό το άρθρο, μοιράσου το! »»