Μια μερίδα φαγητό την ημέρα στην κατάψυξη σε γλιτώνει από το μαγείρεμα για αρκετές ημέρες. Μάθε πώς!



Μάθε πώς αποθηκεύεται στην κατάψυξη το μαγειρεμένο φαγητό και σύντομα, θα έχεις ποικιλία σπιτικών γευμάτων για τις ημέρες που δεν έχεις διάθεση για μαγείρεμα!

Διατροφή, Κατάψυξη, Νοικοκυριό, Οικονομία, Πρακτικά, κουζίνα, Σπιτικές Συνταγές,

Σύμφωνα με στατιστικές ο δυτικός κόσμος πετά κατά μέσο όρο το ένα τέταρτο (!) των τροφίμων που αγοράζει, κάτι που πέρα από άδικο και ανήθικο, δεν είναι και οικονομικό. 

Κάνε τώρα τη διαφορά και βάλε ως κανόνα, να αποθηκεύεις στην κατάψυξή σου μία ή και περισσότερες μερίδες από τα καθημερινά γεύματα που μαγειρεύεις. 

Έτσι, θα γλιτώσεις το μαγείρεμα όταν δεν έχεις χρόνο ή διάθεση για μαγείρεμα, θα στήσεις ένα τραπέζι για απρόσμενους επισκέπτες οποιαδήποτε στιγμή ή μπορείς να μοιράζεις τα γεύματα αυτά σε λιγότερο τυχερούς ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη

Σε κάθε περίπτωση πάντως, έχεις κέρδος διότι τα τρόφιμά σου δεν θα καταλήξουν στα σκουπίδια!



Το πρακτικό του πράγματος:



Δοχεία αποθήκευσης

Στα γενικά μυστικά κατάψυξης, θα μάθεις
τα ιδανικότερα δοχεία αποθήκευσης αλλά εάν δεν πρόκειται για πολύ ρευστά γεύματα όπως σούπες και λαδερά, ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης είναι οι σακούλες τροφίμων που θα έχεις αφαιρέσει τον αέρα (με ηλεκτρική σκούπα ή απλά ρουφώντας τα με ένα καλαμάκι). 


Ειδικά, εάν ο χώρος στην κατάψυξή σου είναι περιορισμένος.
Πάντως μην ανησυχείς εάν δεν έχεις σακούλες τροφίμων,
τα πλαστικά ή γυάλινα μπολάκια σου, το αλουμινόχαρτο και η μεμβράνη, θα κάνουν τη δουλειά τους μια χαρά!




Ημερομηνία και περιεχόμενο

Αφού βάλεις τις μερίδες σου στα δοχεία αποθήκευσης τότε φρόντισε να τα κλείσεις καλά, να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερο αέρα και κυρίως, να έχουν επάνω ένα αυτοκόλλητο με την ημερομηνία αποθήκευσης και το περιεχόμενό τους. 

Αυτό είναι σημαντικό για να ξέρεις ανά πάσα στιγμή τι περιέχουν (όταν καταψύξεις τις τροφές σου δεν φαίνεται εύκολα τί περιέχουν τα δοχεία σου) και εάν είναι κατάλληλα για κατανάλωση. 

Επίσης, προτίμησε να καταναλώνεις τις πιο παλιές ημερομηνίες για να έχεις πάντοτε φρέσκα γεύματα στη διάθεσή σου.




Χρόνοι κατανάλωσης

Γενικά το μαγειρεμένο φαγητό δεν πρέπει να το κρατάς πολύ καιρό στην κατάψυξή σου αν θέλεις να απολαμβάνεις την καλύτερη δυνατή γεύση και ποιότητά του. 

2-3 μήνες είναι ο ασφαλής μέσος όρος διατήρησης στην κατάψυξη, εκτός από τα θαλασσινά, τα μαγειρεμένα οστρακοειδή και τα ψάρια, που συνίσταται η άμεση κατανάλωσή τους και όχι η κατάψυξη.

Διατροφή, Κατάψυξη, Νοικοκυριό, Οικονομία, Πρακτικά, κουζίνα, Σπιτικές Συνταγές,


Απόψυξη

Η σωστή απόψυξη θέλει τον χρόνο της. Βγάλε από το πρωί το παγωμένο φαγητό έξω από την κατάψυξη και ζέστανέ το λίγο πριν το καταναλώσεις.

Εάν το ξεχνάς ή δεν έχεις πολύ χρόνο για ξεπάγωμα, μπορείς να αποθηκεύεις το φαγητό σου σε ατομικές μερίδες, κατευθείαν σε σκεύη που μπαίνουν στον φούρνο μικροκυμμάτων για να έχεις άμεσα το φαγητό σου ζεστό για κατανάλωση. 

Γυάλινα μπολ ή μικρά πυρέξ είναι τα ιδανικά σκεύη για άμεσο ζέσταμα στον φούρνο μικροκυμμάτων.




Εάν σου άρεσε αυτό το άρθρο, μοιράσου το! »»