Πιροσκί μπουκίτσες με πατάτα

Μια ποντιακή λιχουδιά που πραγματικά χάνεις αν δεν την έχεις δοκιμάσει!Με ελάχιστα υλικά έχεις 50 πεντανόστιμα πιροσκί μπουκίτσες για κάθε περίσταση!



Τα πιροσκί είναι ουσιαστικά μικρά (οκ, ή και μεγαλύτερα) τηγανητά και αρκετά φουσκωτά πιτάκια με γέμιση. Τα παραδοσιακά, είναι με πατάτα αλλά θα τα βρεις και με κιμά και με φέτα και με διάφορα τυριά. 

Θέλεις ελάχιστα μόνο υλικά και λίγο κόπο, που θα σου φτιάξουν 50 μυρωδάτες μπουκίτσες πιροσκί για το τραπέζι σου ή για μια χορταστική βραδιά με φίλους!



Υλικά για τη ζύμη
  • 1 πακέτο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • Μισό λίτρο γάλα
  • Μισό ποτήρι ελαιόλαδο
  • 2 αυγά
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
 
Υλικά για τη γέμιση
  • 3-4 μέτριες πατάτες λιωμένες (ή 2 κούπες έτοιμο πουρέ)
  • 1 κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (ή 1 μεγάλο ξερό)
  • Πιπέρι, αλάτι (τσίμπησέ τα λίγο παραπάνω αν θες πικάντικη και έντονη γέμιση)
 
Εκτέλεση
  • Βάλε όλα τα υλικά της ζύμης σε μια λεκάνη και ζύμωσέ τα μέχρι να γίνει μαλακή και ελαστική. Άστην να φουσκώσει σκεπασμένη με πετσέτα, περίπου μια ώρα.
  • Ανακάτεψε τις λιωμένες πατάτες με το κρεμμύδι, τον άνηθο, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Δοκίμασε για να σιγουρευτείς για τη γεύση διότι η γέμιση με πατάτα “τραβάει” πολύ αλάτι.
  • Βάλε το τηγάνι να κάψει και κόψε ένα κομμάτι ζύμης στο μέγεθος κορόμηλου και άνοιξέ το με τα δάχτυλα σε πιτάκι.
  • Βάλε στη μέση ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση και κλείστο καλά (αν δεν κολλούν οι άκρες χρησιμοποίησε μερικές σταγόνες νερό).
  • Τηγάνησέ τα σε μπόλικο καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν.
  • Σερβίρονται και ζεστά και χλιαρά και κρύα. ;)

Tιπ:
Επειδή την πατήσαμε ήδη, μην κάνεις το λάθος και τα πλάσεις ώρες πριν όλα για να είσαι έτοιμη. Λίγο παραπάνω να τα αφήσεις έξω ή στο ψυγείο μέχρι να τηγανιστούν και η ζύμη σου θα απλώσει, η γέμιση θα χυθεί και θα κολλήσουν μεταξύ τους. Πλάσε τα λίγο πριν το τηγάνι μόνο.