Ντολμαδάκια! Λεμονάτα, δροσερά και πανεύκολα!



Για να μη στη λένε οι παλιές νοικοκυρές και επειδή τα ντολμαδάκια ειδικά, μας τα παρουσίαζαν για δύσκολα αλλά είναι πανεύκολα τελικά, ιδού η Ρόδος! 


Φτιάξε μια κατσαρόλα για να δεις ότι δεν είμαστε μόνο σουξουμούξου, κάνουμε λειτούργημα εδώ μέσα! :)





Υλικά
    • 60 αμπελόφυλλα (φρέσκα ή κονσέρβα)
    • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
    • 1 φλιτζάνι κρεμμύδια χλωρά ψιλοκομμένα
    • 4 φλιτζάνια ρύζι καρολίνα
    • 1 φλιτζάνι δυόσμος
    • 1 φλιτζάνι μαϊντανός
    • 1 φλιτζάνι άνηθος
    • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
    • Χυμός ενός λεμονιού
    • Αλάτι, πιπέρι κατά προτίμηση

    Εκτέλεση
      • Βάλε το ρύζι στο νερό για 1 ώρα να μουσκέψει, ξέπλυνέ το και σούρωσέ το καλά.
      • Τσιγάρισε σε ελάχιστο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια και πρόσθεσε ανακατεύοντας καλά, το ρύζι, 1 ποτήρι νερό, το λεμόνι και βράσε τα σε σιγανή φωτιά μέχρι να σωθεί το ζουμί.
      • Κατέβασέ το από τη φωτιά και ρίξε τα υπόλοιπα υλικά και μυρωδικά (όχι τα αμπελόφυλλα, ναι; :P)
      • Βάλε τα αμπελόφυλλα σε βαθύ μπολ και ζεμάτισέ τα για λίγα λεπτά με καυτό νερό. Ξέπλυνέ τα με κρύο νερό και στράγγισέ τα.
      • Το τύλιγμα είναι απλό αρκεί να θυμάσαι να κρατάς στην παλάμη σου το κάθε αμπελόφυλλο με το κοτσάνι προς τα πάνω.

        Βάζεις μια κουταλιά του γλυκού γέμιση, κλείνεις ένα-ένα τα δύο πλαϊνά του φύλλου και μετά ρολάρεις μέχρι πάνω, στο κοτσάνι.

        Τα τοποθετείς στη σειρά, σφιχτά, με το σημείο ένωσης προς τα κάτω, σε μια βαθιά κατσαρόλα που έχεις στρώσει τον πάτο της με μερικά αμπελόφυλλα.
      • Βάλε πάνω τους ένα μεγάλο πιάτο για βαρίδι και ρίξε το ελαιόλαδο και άλλο τόσο νερό όσο να τα σκεπάζει. Μπορείς να ρίξεις κι άλλο λεμόνι άμα τα θες πιο ξινά.
      • Βράσε τα μέχρι να σου μείνει μέσα μόνο λάδι, δηλαδή περίπου 25-35 λεπτά.

      Τιπ: μην κάνεις το λάθος και δοκιμάσεις με άλλου τύπου ρύζι. ΔΕΝ τρώγονται. Ναι, την έχω πατήσει.


      Ακόμη: Λεμονάτοι γίγαντες με μάραθο και άνηθο!



      Εάν σου άρεσε αυτό το άρθρο, μοιράσου το! »»