Πάστωσε σκουμπριά ή κολιούς μέσα από μια εύκολη και οικονομική διαδικασία με μοναδικό συστατικό το χοντρό αλάτι και τα ψάρια σου!
Πρόσεξε όμως, να ακολουθήσεις επακριβώς τα βήματα αν θέλεις πραγματικά νόστιμο αποτέλεσμα!
Τι θα χρειαστείς για να φτιάξεις παστό σκουμπρί ή κολιό
Κολιοί ή σκουμπριά (ποσότητα, κατά προτίμηση αλλά αν είναι η πρώτη σου φορά, δοκίμασε με 5-6 ψάρια για να δεις πώς γίνεται)
Αλάτι χοντρό (αρκετό γιατί με αυτό θα σκεπάσεις τα ψάρια σου και θα το ανανεώνεις συχνά). Σημείωσε πως το καλύτερο αλάτι για πάστωμα (ειδικά αν κι εσύ φοβάσαι τα μικροπλαστικά) και ψάχνεις κάτι 100% φυσικό και τέλειο για πάστωμα, είναι το σκούρο θαλασσινό χονδρό. Δοκίμασε το αλάτι Le Guérandais Σκούρο (το 1kg κοστίζει λιγότερο από 3 ευρώ). Θα το βρεις εδώ.
Ένα φαρδύ και ψηλό δοχείο (προτίμησε γυάλινο ή μεταλλικό και όχι πλαστικό)
Ένα φαρδύ και ψηλό δοχείο (προτίμησε γυάλινο ή μεταλλικό και όχι πλαστικό)
Πώς θα φτιάξεις παστό σκουμπρί ή κολιό
Καθάρισε καλά τα ψάρια σου αφαιρώντας όλα τα εντόσθια. Κάποιοι, αφαιρούν και τα κεφάλια αλλά αυτό είναι θέμα προτίμησης.
Πλύνε καλά τα ψάρια σου αλλά ποτέ κάτω από τρεχούμενο νερό. Καλύτερα βύθισέ τα σε καθαρό νεράκι και μάλιστα όχι ζεστό.
Άπλωσε πολλές στρώσεις χαρτί κουζίνας και τοποθέτησε επάνω του τα ψάρια σου να στραγγίσουν καλά. Μετά από λίγο γύρισέ τα σε στεγνό χαρτί.
Άπλωσε μία στρώση ψάρια και σκέπασέ τα με χοντρό αλάτι (ίσα να σκεπαστούν, μην το παρακάνεις γιατί το πολύ αλάτι θα στα κάψει).
Αν έχεις περισσότερα ψάρια, άπλωσέ τα από πάνω και φτιάξε στρώσεις με ψάρια και αλάτι.
Βάλε το δοχείο σε σκιερό μέρος αλλά να αερίζεται όπως π.χ. στο μπαλκόνι ή σε κελάρι.
Κάθε μέρα, για 10 ημέρες, πρέπει να αδειάζεις κάθε ίχνος υγρού από το δοχείο σου και να ρίχνεις από πάνω αλάτι για να τα σκεπάζεις.
Κάθε αλάτι κάνει για πάστωμα αλλά προτίμησε χοντρό θαλασσινό αλάτι για πιο σωστό αποτέλεσμα.
Οι 10 μέρες φροντίδας των ψαριών σου και το άδειασμα των υγρών τους πρέπει να τηρηθούν με ευλάβεια.
Αν τα ψάρια σου είναι πολύ μικρά ή τα έχεις κόψει σε κομμάτια, τότε πιθανόν οι 8 ημέρες να είναι αρκετές. Δοκίμασέ τα!
1. βάλε τα φιλεταρισμένα ψάρια σε ένα πιάτο
2. σκέπασέ τα εντελώς με αλάτι
3. άσε τα στο ψυγείο για 24 ώρες
4. πλύνε τα καλά και μετά ρίξε τα σε μπόλικο ξύδι να τα σκεπάζει
5. κλείσε το μπολ και βάλε το 3-4 ώρες στο ψυγείο
Τέλος, διατηρείς τα παστά σκουμπριά ή κολιούς σε ένα βάζο που θα περιέχει μισό ελαιόλαδο, μισό σπορέλαιο, λίγα φύλλα δάφνης και τα μπαχαρικά που προτιμάς:
Να, δες πώς:
Γενικά όμως, πειραματίσου με τα αρώματα και τις γεύσεις.
Τα παστά σου τα σερβίρεις με ό,τι πιάτο επιθυμείς αρκεί να προσθέσεις στο πιάτο λάδι και λεμόνι.
Συνοδεύουν μοναδικά τα όσπρια και τραβάνε κρασάκι, τσίπουρο ή ούζο!
Ακόμη:
Θέλεις να φτιάξεις παστό γαύρο ή αντζούγιες σε μισή μέρα; Η πιο έξυπνη συνταγή για παστά!
Πλύνε καλά τα ψάρια σου αλλά ποτέ κάτω από τρεχούμενο νερό. Καλύτερα βύθισέ τα σε καθαρό νεράκι και μάλιστα όχι ζεστό.
Άπλωσε πολλές στρώσεις χαρτί κουζίνας και τοποθέτησε επάνω του τα ψάρια σου να στραγγίσουν καλά. Μετά από λίγο γύρισέ τα σε στεγνό χαρτί.
Άπλωσε μία στρώση ψάρια και σκέπασέ τα με χοντρό αλάτι (ίσα να σκεπαστούν, μην το παρακάνεις γιατί το πολύ αλάτι θα στα κάψει).
Αν έχεις περισσότερα ψάρια, άπλωσέ τα από πάνω και φτιάξε στρώσεις με ψάρια και αλάτι.
Βάλε το δοχείο σε σκιερό μέρος αλλά να αερίζεται όπως π.χ. στο μπαλκόνι ή σε κελάρι.
Κάθε μέρα, για 10 ημέρες, πρέπει να αδειάζεις κάθε ίχνος υγρού από το δοχείο σου και να ρίχνεις από πάνω αλάτι για να τα σκεπάζεις.
Επιπλέον συμβουλές
Προσπάθησε τα ψάρια που θα αγοράσεις να είναι ολόφρεσκα και όχι από ιχθυοτροφείο.Κάθε αλάτι κάνει για πάστωμα αλλά προτίμησε χοντρό θαλασσινό αλάτι για πιο σωστό αποτέλεσμα.
Οι 10 μέρες φροντίδας των ψαριών σου και το άδειασμα των υγρών τους πρέπει να τηρηθούν με ευλάβεια.
Αν τα ψάρια σου είναι πολύ μικρά ή τα έχεις κόψει σε κομμάτια, τότε πιθανόν οι 8 ημέρες να είναι αρκετές. Δοκίμασέ τα!
Αν έχεις λίγα ψάρια και θέλεις να τα παστώσεις σε μόνο 24 ώρες:
Τότε ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:1. βάλε τα φιλεταρισμένα ψάρια σε ένα πιάτο
2. σκέπασέ τα εντελώς με αλάτι
3. άσε τα στο ψυγείο για 24 ώρες
4. πλύνε τα καλά και μετά ρίξε τα σε μπόλικο ξύδι να τα σκεπάζει
5. κλείσε το μπολ και βάλε το 3-4 ώρες στο ψυγείο
Τέλος, διατηρείς τα παστά σκουμπριά ή κολιούς σε ένα βάζο που θα περιέχει μισό ελαιόλαδο, μισό σπορέλαιο, λίγα φύλλα δάφνης και τα μπαχαρικά που προτιμάς:
Να, δες πώς:
Τα παστά σου είναι πανέτοιμα. Τώρα;
Τώρα, μπορείς να τα κλείσεις σε ένα γυάλινο βάζο που θα γεμίσεις με ελαιόλαδο. Αν θες για μυρωδιά, ρίξε μια φέτα λεμόνι ή μια πιπεριά.Γενικά όμως, πειραματίσου με τα αρώματα και τις γεύσεις.
Τα παστά σου τα σερβίρεις με ό,τι πιάτο επιθυμείς αρκεί να προσθέσεις στο πιάτο λάδι και λεμόνι.
Συνοδεύουν μοναδικά τα όσπρια και τραβάνε κρασάκι, τσίπουρο ή ούζο!
Ακόμη:
Πάστωμα ψαριών! Η οικονομική τέχνη για να έχεις πάντα ψάρι στο σπίτι!
Θέλεις να φτιάξεις παστό γαύρο ή αντζούγιες σε μισή μέρα; Η πιο έξυπνη συνταγή για παστά!
Πανεύκολη λακέρδα σε λιγότερο από μία ημέρα!
Εάν σου άρεσε αυτό το άρθρο, μοιράσου το! »»
|
|
Tweet |